Wykonanie
Polecam Wam chodzenie na zakupy z listą. Po pierwsze – nie będziecie kupować niepotrzebnych rzeczy, po drugie – o niczym nie zapomnicie :) Ja ostatnio chciałam kupić składniki na grecką
sałatę, ale po wrzuceniu do koszyka
sera typu
feta, zainteresowałam się nowymi
smakami jogurtów i o
sałatce zapomniałam :) Później w domu kiedy się zorientowałam czego nie kupiłam, zmieniłam
plany obiadowe.
Fetę wykorzystałam sosu. Do
piersi z kurczaka przygotowałam sos na bazie
fety,
pieczarek i
papryki, a płynności nadał
jogurt naturalny. Obiad zdecydowanie udany :)

Składniki:500 g
piersi z kurczaka500 g
pieczarek3
papryki czerwonepęczek
natki pietruszki2 łyżki posiekanego
koperku270 g
sera typu
feta500 g
jogurtu naturalnego1
cebula2 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwysólpieprzWykonanie:
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki,
paprykę w paski, a
cebulę w kostkę.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę.
Natkę pietruszki drobno siekamy.Na dużej patelni rozgrzewamy
oliwę i podsmażamy
cebulę z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem.Gdy
cebula się zeszkli dodajemy
paprykę oraz
pieczarki. Następnie dorzucamy
pietruszkę oraz
koperek.Do
jogurtu dodajemy kilka łyżek powstałego na patelni soku z
papryki i
pieczarek. Mieszamy, po czym zalewamy
jogurtem patelnię. Dorzucamy pokruszony
ser typu
feta i mieszamy, dopóki
feta się nie rozpuści.Na koniec dorzucamy
pierś z kurczaka, po ok. 15 minutach
kurczak będzie gotowy.Przyprawiamy
pieprzem i
solą (opcjonalnie).Podajemy z
ryżem.Smacznego!
