ßßß
Składniki:Ciasto biszkoptowe na tortownicę o średnicy 21-23 cm:7 jaj3/4 szklanki cukru1,5 szklanki maki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczeniabudyń duży śmietankowy lub waniliowy2 łyżki olejuszczypta soli do ubicia jajek2-3 łyżki ciemnego, gorzkiego kakaoKrem śmietanowo-wiśniowy:500 ml śmietany kremówki 36%250 g serka mascarpone3 śmietan-fixy4 łyżki cukru pudru2 szklanki wydrylowanych wiśni z kompotuPoncz:150 ml kompotu słodkiego z wiśni100 ml nalewki wiśniowej1 łyżeczka mioduDekoracja:200 ml śmietany kremówki1 łyżka cukru pudru1 śmietan-fix1 krem czekoladowy20 wiśni wydrylowanych z kompotuDodatkowo:250 g konfitury z wiśniWykonanie:Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy sztywną pianę, gdy już będzie sztywna nie przerywając miksowania dodajemy małe porcje cukru. Gdy cukier połączy się z pianą dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia oraz kakao łączymy ze sobą w oddzielnej misce i powoli dodajemy do masy jajecznej, nie robimy to za pomocą miksera tylko ręcznie. Na samym końcu dodajemy olej i mieszamy również ręcznie aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą. Tortownicę o wymiarach 21-23 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto i pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i pozostawiamy na ok. 10 minut. Wyciągamy po tym czasie i odwracamy na papier śniadaniowy lub do pieczenia do góry dnem. W ten sposób wierzch biszkoptu ładnie się wyrównuje. Gdy już biszkopt całkowicie wystygnie przekrawamy go nożem na trzy lub cztery blaty. Ja przekroiłam na cienkie cztery blaty. Wtedy tort jest wyższy i ładnie się prezentuje.
Następnie przygotowujemy krem śmietanowo-wiśniowy. Do jednej miski wlewamy śmietanę kremówkę (należy pamiętać, że śmietana przed ubiciem musi być bardzo dobrze schłodzona) i ubijamy ją na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz śmietan-fixy, co sprawia, że śmietana utrzyma odpowiednią konsystencję. Do drugiej miski wkładamy serek mascarpone i miksujemy go na najwyższych obrotach aby zrobiła się jednolita i gładka masa. Obie masy delikatnie łączymy ze sobą, robimy to ręcznie pamiętając aby do mascarpone dodać ubitą śmietanę, nigdy na odwrót. Na koniec wsypujemy wydrylowane wiśnie i energicznymi ruchami mieszamy tak długo aż powstanie jednolita masa.
Na tortownicy układamy krążek biszkoptowy, który bardzo obficie skrapiamy ponczem, następnie smarujemy go konfiturą wiśniową, na którą wykładamy masę śmietanowo-wiśniową, przykrywamy następnym i tą czynność powtarzamy tak długo aż położymy ostatni krążek. Należy pamiętać, ze każdy krążek nasączamy ponczem przed położeniem kremu. Ubijamy śmietanę kremówkę tak jak na krem, pamiętając aby pod koniec dodać cukier puder oraz śmietan-fix.Natomiast krem czekoladowy ubijamy według wskazówek na opakowaniu. Tort dekorujemy według uznania.

12 listopada 2013Ciasto Latte Macchiato
Składniki:Biszkopt na formę o wymiarach 25×35:8 średniej wielkości jaj1,5 szklanki cukru1,5 szklanki maki tortowejszczypta soli3 płaskie łyżki kakao4 łyżki oleju4 łyżki letniej, przegotowanej wody1 czubata łyżeczka proszku do pieczeniaMasa waniliowa na formę o wymiarach 25×35: :2 kostki miękkiego masła po 200 g1 szklanka cukru pudruopakowanie mleka w proszku pełnego 3,2% ( ok. 5 szklanek)700g – 800g serka homogenizowanego waniliowegolaska wanilii lub olejek waniliowyDodatkowo:2 paczki okrągłych biszkoptówkakao do posypaniaPoncz:2 szklanki kawy espresso200 ml likieru (u mnie kokosowy)Wykonanie:W pierwszej kolejności przygotowujemy biszkopt. Jajka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy do uzyskania masy jajecznej, następnie nie przerywając miksowania dodajemy małe porcje cukru. Miksujemy na najwyższych obrotach i dodajemy olej oraz wodę. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia łączymy ze sobą w oddzielnej misce i powoli dodajemy do masy jajecznej, nie robimy tego za pomocą miksera tylko ręcznie, aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą. Formę o wymiarach 25×35 smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto i pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i pozostawiamy na ok. 10 minut, aby biszkopt nie opadł. Wyciągamy po tym czasie i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy już biszkopt całkowicie wystygnie przekrawamy go nożem na dwa równe blaty.
Przygotowujemy masę waniliową. Miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem na jednolitą, puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy serki homogenizowane, gdy dokładnie się połączą stopniowo, nie przerywając miksowania dodajemy mleko w proszku oraz ekstrakt z wanilii: laskę wanilii lub odrobinę olejku waniliowego. Wszystko miksujemy przez około 5 minut do uzyskania gęstej, jednolitej masy.
Jeden blat biszkoptu wkładamy do formy, ponczujemy go obficie i wykładamy na niego połowę waniliowej masy. Biszkopty zanurzamy na chwilkę w ponczu i układamy na cieście aż zakryjemy całą przestrzeń, oprószamy to delikatnie gorzkim kakao. Drugi blat zanim położymy na biszkopty musimy jedną stronę sponczować i posmarować połową pozostałego kremu, układamy kremem do biszkoptów i porządnie dociskamy. Wierzch ciasta ponczujemy i wykładamy resztę masy waniliowej. Biszkopty zanurzamy w ponczu i układamy na masę. Wszystko obficie obsypujemy gorzkim kakao. Wstawiamy do lodówki na około 3 godziny przed podaniem, najlepiej jednak jest przygotować ciasto wieczorem i podawać na drugi dzień. Krojąc ciasto warto nóż zanurzyć w wodzie.
Inspiracja Przepis delikatnie zmodyfikowany dla własnych potrzeb:)5 listopada 2013Gotowane roladki z nadzieniem brokułowym
Składniki:1 podwójny filet z kurczakaprzyprawa pikantna do kurczakapapryka słodka mielonaprzyprawa do potrawpieprz cytrynowy1 łyżeczka papryki słodkiej w płatkach1 brokułfolia spożywczaWykonanie:Filet z kurczaka dokładnie, myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki, powinno nam wyjść ok. 8 małych kawałków z podwójnego fileta. Następnie rozbijamy mięso tłuczkiem owiniętym w folię (tak jak na schabowe). Łączymy ze sobą wszystkie przyprawy, mieszamy, po czym posypujemy delikatnie mięso z obu stron i odkładamy. Brokuł myjemy, osuszamy i odcinamy różyczki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i solimy, gotujemy na miękko. Ugotowany brokuł odcedzamy studzimy i blendujemy.
Na płacie mięsa układamy grubo farszu, zaginając boki do środka i zwijając mięso tworząc rulonik. Na blacie rozwijamy folię spożywczą, ucinamy kawałek, kładziemy roladkę i zawijamy ją w folię spożywczą, końce skręcamy, tworząc cukiereczki, końce związujemy nitką. Gotowe roladki wkładamy do lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy na małym ogniu przez około 35 minut. Wyjmujemy z wody oraz foli spożywczej.
Należy pamiętać, aby mięso roladek dobrze doprawić, gdyż później nie będzie już takiej możliwości. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
