Wykonanie
Wpisy z okresu: 11 . 201325 listopada 2013Tort Czarny Las

Składniki:Ciasto
biszkoptowe na tortownicę o średnicy 21-23 cm:7 jaj3/4 szklanki
cukru1,5 szklanki
maki tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczeniabudyń duży
śmietankowy lub
waniliowy2 łyżki
olejuszczypta
soli do ubicia
jajek2-3 łyżki ciemnego, gorzkiego
kakaoKrem
śmietanowo-
wiśniowy:500 ml
śmietany kremówki 36%250 g
serka mascarpone3
śmietan-fixy4 łyżki
cukru pudru2 szklanki wydrylowanych
wiśni z kompotuPoncz:150 ml kompotu słodkiego z
wiśni100 ml
nalewki wiśniowej1 łyżeczka
mioduDekoracja:200 ml
śmietany kremówki1 łyżka
cukru pudru1
śmietan-fix1
krem czekoladowy20
wiśni wydrylowanych z kompotuDodatkowo:250 g
konfitury z
wiśniWykonanie:Przygotowujemy
biszkopt.
Białka oddzielamy od
żółtek. Do
białek dodajemy szczyptę
soli i ubijamy sztywną pianę, gdy już będzie sztywna nie przerywając miksowania dodajemy małe porcje
cukru. Gdy
cukier połączy się z pianą dodajemy
żółtka i dalej ubijamy.
Mąkę,
budyń i
proszek do pieczenia oraz
kakao łączymy ze sobą w oddzielnej misce i powoli dodajemy do masy jajecznej, nie robimy to za pomocą miksera tylko ręcznie. Na samym końcu dodajemy
olej i mieszamy również ręcznie aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą. Tortownicę o wymiarach 21-23 cm smarujemy
masłem i posypujemy
bułką tartą, wlewamy ciasto i pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i pozostawiamy na ok. 10 minut. Wyciągamy po tym czasie i odwracamy na papier
śniadaniowy lub do pieczenia do góry dnem. W ten sposób wierzch
biszkoptu ładnie się wyrównuje. Gdy już
biszkopt całkowicie wystygnie przekrawamy go nożem na trzy lub cztery blaty. Ja przekroiłam na cienkie cztery blaty. Wtedy tort jest wyższy i ładnie się prezentuje.

Następnie przygotowujemy krem
śmietanowo-
wiśniowy. Do jednej miski wlewamy
śmietanę kremówkę (należy pamiętać, że
śmietana przed ubiciem musi być bardzo dobrze schłodzona) i ubijamy ją na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder oraz
śmietan-fixy, co sprawia, że
śmietana utrzyma odpowiednią konsystencję. Do drugiej miski wkładamy
serek mascarpone i miksujemy go na najwyższych obrotach aby zrobiła się jednolita i gładka masa. Obie masy delikatnie łączymy ze sobą, robimy to ręcznie pamiętając aby do
mascarpone dodać ubitą
śmietanę, nigdy na odwrót. Na koniec wsypujemy wydrylowane
wiśnie i energicznymi ruchami mieszamy tak długo aż powstanie jednolita masa.

Na tortownicy układamy krążek
biszkoptowy, który bardzo obficie skrapiamy ponczem, następnie smarujemy go
konfiturą wiśniową, na którą wykładamy masę
śmietanowo-
wiśniową, przykrywamy następnym i tą czynność powtarzamy tak długo aż położymy ostatni krążek. Należy pamiętać, ze każdy krążek nasączamy ponczem przed położeniem kremu. Ubijamy
śmietanę kremówkę tak jak na krem, pamiętając aby pod koniec dodać
cukier puder oraz
śmietan-fix.Natomiast
krem czekoladowy ubijamy według wskazówek na opakowaniu. Tort dekorujemy według uznania.



12 listopada 2013Ciasto Latte Macchiato

Składniki:
Biszkopt na formę o wymiarach 25×35:8 średniej wielkości jaj1,5 szklanki
cukru1,5 szklanki
maki tortowejszczypta
soli3 płaskie łyżki
kakao4 łyżki
oleju4 łyżki letniej, przegotowanej
wody1 czubata łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa waniliowa na formę o wymiarach 25×35: :2 kostki miękkiego
masła po 200 g1 szklanka
cukru pudruopakowanie
mleka w proszku pełnego 3,2% ( ok. 5 szklanek)700g – 800g
serka homogenizowanego waniliowegolaska wanilii lub
olejek waniliowyDodatkowo:2 paczki okrągłych
biszkoptówkakao do posypaniaPoncz:2 szklanki
kawy espresso200 ml
likieru (u mnie
kokosowy)Wykonanie:W pierwszej kolejności przygotowujemy
biszkopt.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę
soli i ubijamy do uzyskania masy jajecznej, następnie nie przerywając miksowania dodajemy małe porcje
cukru. Miksujemy na najwyższych obrotach i dodajemy
olej oraz
wodę.
Mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia łączymy ze sobą w oddzielnej misce i powoli dodajemy do masy jajecznej, nie robimy tego za pomocą miksera tylko ręcznie, aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą. Formę o wymiarach 25×35 smarujemy
masłem i posypujemy
bułką tartą, wlewamy ciasto i pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i pozostawiamy na ok. 10 minut, aby
biszkopt nie opadł. Wyciągamy po tym czasie i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy już
biszkopt całkowicie wystygnie przekrawamy go nożem na dwa równe blaty.

Przygotowujemy masę
waniliową. Miękkie
masło ubijamy z
cukrem pudrem na jednolitą, puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy
serki homogenizowane, gdy dokładnie się połączą stopniowo, nie przerywając miksowania dodajemy
mleko w proszku oraz ekstrakt z
wanilii:
laskę wanilii lub odrobinę
olejku waniliowego. Wszystko miksujemy przez około 5 minut do uzyskania gęstej, jednolitej masy.

Jeden blat
biszkoptu wkładamy do formy, ponczujemy go obficie i wykładamy na niego połowę waniliowej masy.
Biszkopty zanurzamy na chwilkę w ponczu i układamy na cieście aż zakryjemy całą przestrzeń, oprószamy to delikatnie gorzkim
kakao. Drugi blat zanim położymy na
biszkopty musimy jedną stronę sponczować i posmarować połową pozostałego kremu, układamy kremem do
biszkoptów i porządnie dociskamy. Wierzch ciasta ponczujemy i wykładamy resztę masy waniliowej.
Biszkopty zanurzamy w ponczu i układamy na masę. Wszystko obficie obsypujemy gorzkim
kakao. Wstawiamy do lodówki na około 3 godziny przed podaniem, najlepiej jednak jest przygotować ciasto wieczorem i podawać na drugi dzień. Krojąc ciasto warto nóż zanurzyć w wodzie.


Inspiracja Przepis delikatnie zmodyfikowany dla własnych potrzeb:)5 listopada 2013Gotowane roladki z nadzieniem
brokułowym
Składniki:1 podwójny
filet z kurczakaprzyprawa pikantna do
kurczakapapryka słodka mielona
przyprawa do potraw
pieprz cytrynowy1 łyżeczka
papryki słodkiej w płatkach1
brokułfolia spożywczaWykonanie:
Filet z kurczaka dokładnie, myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki, powinno nam wyjść ok. 8 małych kawałków z podwójnego fileta. Następnie rozbijamy
mięso tłuczkiem owiniętym w folię (tak jak na
schabowe). Łączymy ze sobą wszystkie
przyprawy, mieszamy, po czym posypujemy delikatnie
mięso z obu stron i odkładamy.
Brokuł myjemy, osuszamy i odcinamy różyczki. Wkładamy do garnka, zalewamy
wodą i solimy, gotujemy na miękko. Ugotowany
brokuł odcedzamy studzimy i blendujemy.

Na płacie
mięsa układamy grubo farszu, zaginając boki do środka i zwijając
mięso tworząc rulonik. Na blacie rozwijamy folię spożywczą, ucinamy kawałek, kładziemy roladkę i zawijamy ją w folię spożywczą, końce skręcamy, tworząc cukiereczki, końce związujemy nitką. Gotowe roladki wkładamy do lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i wrzucamy do gotującej się
wody. Gotujemy na małym ogniu przez około 35 minut. Wyjmujemy z
wody oraz foli spożywczej.

Należy pamiętać, aby
mięso roladek dobrze doprawić, gdyż później nie będzie już takiej możliwości. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

