Wykonanie

Składniki:Ciasto
biszkoptowe na tortownicę o średnicy 21-23 cm:7 jaj3/4 szklanki
cukru1,5 szklanki
maki tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczeniabudyń duży
śmietankowy lub
waniliowy2 łyżki
olejuszczypta
soli do ubicia
jajek2-3 łyżki ciemnego, gorzkiego
kakaoKrem
śmietanowo-
wiśniowy:500 ml
śmietany kremówki 36%250 g
serka mascarpone3
śmietan-fixy4 łyżki
cukru pudru2 szklanki wydrylowanych
wiśni z kompotuPoncz:150 ml kompotu słodkiego z
wiśni100 ml
nalewki wiśniowej1 łyżeczka
mioduDekoracja:200 ml
śmietany kremówki1 łyżka
cukru pudru1
śmietan-fix1
krem czekoladowy20
wiśni wydrylowanych z kompotuDodatkowo:250 g
konfitury z
wiśniWykonanie:Przygotowujemy
biszkopt.
Białka oddzielamy od
żółtek. Do
białek dodajemy szczyptę
soli i ubijamy sztywną pianę, gdy już będzie sztywna nie przerywając miksowania dodajemy małe porcje
cukru. Gdy
cukier połączy się z pianą dodajemy
żółtka i dalej ubijamy.
Mąkę,
budyń i
proszek do pieczenia oraz
kakao łączymy ze sobą w oddzielnej misce i powoli dodajemy do masy jajecznej, nie robimy to za pomocą miksera tylko ręcznie. Na samym końcu dodajemy
olej i mieszamy również ręcznie aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą. Tortownicę o wymiarach 21-23 cm smarujemy
masłem i posypujemy
bułką tartą, wlewamy ciasto i pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i pozostawiamy na ok. 10 minut. Wyciągamy po tym czasie i odwracamy na papier
śniadaniowy lub do pieczenia do góry dnem. W ten sposób wierzch
biszkoptu ładnie się wyrównuje. Gdy już
biszkopt całkowicie wystygnie przekrawamy go nożem na trzy lub cztery blaty. Ja przekroiłam na cienkie cztery blaty. Wtedy tort jest wyższy i ładnie się prezentuje.

Następnie przygotowujemy krem
śmietanowo-
wiśniowy. Do jednej miski wlewamy
śmietanę kremówkę (należy pamiętać, że
śmietana przed ubiciem musi być bardzo dobrze schłodzona) i ubijamy ją na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder oraz
śmietan-fixy, co sprawia, że
śmietana utrzyma odpowiednią konsystencję. Do drugiej miski wkładamy
serek mascarpone i miksujemy go na najwyższych obrotach aby zrobiła się jednolita i gładka masa. Obie masy delikatnie łączymy ze sobą, robimy to ręcznie pamiętając aby do
mascarpone dodać ubitą
śmietanę, nigdy na odwrót. Na koniec wsypujemy wydrylowane
wiśnie i energicznymi ruchami mieszamy tak długo aż powstanie jednolita masa.

Na tortownicy układamy krążek
biszkoptowy, który bardzo obficie skrapiamy ponczem, następnie smarujemy go
konfiturą wiśniową, na którą wykładamy masę
śmietanowo-
wiśniową, przykrywamy następnym i tą czynność powtarzamy tak długo aż położymy ostatni krążek. Należy pamiętać, ze każdy krążek nasączamy ponczem przed położeniem kremu. Ubijamy
śmietanę kremówkę tak jak na krem, pamiętając aby pod koniec dodać
cukier puder oraz
śmietan-fix.Natomiast
krem czekoladowy ubijamy według wskazówek na opakowaniu. Tort dekorujemy według uznania.

