Wykonanie
Niezwykle aromatyczny i rozgrzewający
kurczak Vindaloo w wykonaniu Filipa Powała zdobywcy II miejsca w konkursie Politechniki Warszawskiej Projekt Widelec. Potrawa idealna na zimowe obiady.

Sosdwa ząbki
czosnku -> promocja!mielona
kurkuma ~1 łyżeczki2-3 łyżek
chilli mielonego (może być
cayenne) -> promocja!szczypta
soli2 łyżki
olejutrochę
przecieru pomidorowego -> promocja!świeże
chilli (papryczka)pęczek
kolendry- dość dużyPrażenie(kilka ziarenek
czarnego pieprzu, 3
goździki, 2 nasiona
kolendry, łyżeczka
kozieradki, łyżeczka prażonej
gorczycy)
potem rozetrzeć w moździerzu i połączyć na patelni z resztą składników.
Kurczę2
cebulki -> promocja!3 ząbki
czosnkuświeże
chilliimbirświeża
kolendraprzecier pomidorowy(mogą być krojone)
masło klarowane -> promocja!~500g
piersi kurczaka -> promocja!4 łyżki
octu balsamicznegołyżka
mioduWszystko oprócz
pomidorów,
kurczaka,
octu,
miodu szatkujemy i wrzucamy na patelnię. Jak się
zrobi miękkie i szkliste dodajemy
kurczę. Jak będzie z wierzchu podsmażony dodajemy resztę, dodajemy trochę
wody, tak by przykryła
mięso i przykrywamy. Dusimy aż
mięso będzie gotowe. Mieszamy dość często.
Chleb Naanszklanka
mąkiłyżeczka
cukrułyżka
oleju -> promocja!szklanka
mleka -> promocja!2 łyżeczki
drożdży suchychtrochę
jogurturoztopione
masło do podaniaew.
przyprawy do podania (
sezam,
kminek...)
Drożdże i ciepłe
mleko z
cukrem, na bok na kilka minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto, powinno być sprężyste. Zostawiamy do wyrośnięcia~15 min. Pieczemy w 250C przez 5-7 minut. Podajemy z roztopionym
masłem.Smacznego ;)