ßßß Cookit - przepis na Indyjskie danie - kurczak Vindaloo

Indyjskie danie - kurczak Vindaloo

nazwa

Wykonanie

Niezwykle aromatyczny i rozgrzewający kurczak Vindaloo w wykonaniu Filipa Powała zdobywcy II miejsca w konkursie Politechniki Warszawskiej Projekt Widelec. Potrawa idealna na zimowe obiady.
Sos
dwa ząbki czosnku -> promocja!
mielona kurkuma ~1 łyżeczki
2-3 łyżek chilli mielonego (może być cayenne) -> promocja!
szczypta soli
2 łyżki oleju
trochę przecieru pomidorowego -> promocja!
świeże chilli (papryczka)
pęczek kolendry- dość duży
Prażenie(kilka ziarenek czarnego pieprzu, 3 goździki, 2 nasiona kolendry, łyżeczka kozieradki, łyżeczka prażonej gorczycy) potem rozetrzeć w moździerzu i połączyć na patelni z resztą składników.
Kurczę
2 cebulki -> promocja!
3 ząbki czosnku
świeże chilli
imbir
świeża kolendra
przecier pomidorowy(mogą być krojone)
masło klarowane -> promocja!
~500g piersi kurczaka -> promocja!
4 łyżki octu balsamicznego
łyżka miodu
Wszystko oprócz pomidorów, kurczaka, octu, miodu szatkujemy i wrzucamy na patelnię. Jak się zrobi miękkie i szkliste dodajemy kurczę. Jak będzie z wierzchu podsmażony dodajemy resztę, dodajemy trochę wody, tak by przykryła mięso i przykrywamy. Dusimy aż mięso będzie gotowe. Mieszamy dość często.
Chleb Naan
szklanka mąki
łyżeczka cukru
łyżka oleju -> promocja!
szklanka mleka -> promocja!
2 łyżeczki drożdży suchych
trochę jogurtu
roztopione masło do podania
ew. przyprawy do podania (sezam, kminek...)
Drożdże i ciepłe mleko z cukrem, na bok na kilka minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto, powinno być sprężyste. Zostawiamy do wyrośnięcia~15 min. Pieczemy w 250C przez 5-7 minut. Podajemy z roztopionym masłem.
Smacznego ;)
Źródło:http://www.magiccookingtime.com/2015/12/indyjskie-danie-kurczak-vindaloo.html