Wykonanie

Bardzo lubię kuchnię hinduską, jej różnorodność smaków,
przyprawy dodawane garściami a przede wszystkim prostotę przepisów i szybkość ich wykonania. Na początek zaserwuję Wam butter chicken czyli
kurczaka w sosie maślanym.Ja nie stosuję w tym przypadku garści różnorakich przypraw, opieram się na bardzo dobrej mieszance, jak na zdjęciu poniżej (zresztą bardzo polecam
przyprawy tej firmy):Składniki dla 4 osób:duża
pierść z kurczakagarsć
migdałówduża
cebula albo 2 średnie2 ząbki
czosnkukawałek
imbiru długości 3 cmpuszka
pomidorów1/3 kostki
masła2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
przyprawy Butter Chicken
Masalapół szklanki
jogurtugarść
kolendry do przybrania
Kurczaka kroimy na kawałki 3x3 cm, wlać łyżkę
oliwy, starty
imbir, rozgnieciony
czosnek,
przyprawę, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum godzinę.Na patelni rozgrzać łyżkę
masła z łyżką
oliwy, wrzucić
kurczaka, podsmażyć, wrzucić
cebulę pokrojoną na kawałki 1x1 cm, podsmażyć, wrzucić
pomidory i podduszać chwilę.
Migdały zmiksować w malakserze, tylko zróbcie to bardzo porządnie, ja zostawiłam drobne kawałki, które są widoczne i niektórym może się to nie spodobać, bo wygląda jakby się coś zwarzyło.... miazgę
midałową należy rozetrzeć z odrobiną
wody na pastę i dodać do sosu, dodać resztę
masła,
jogurt, poddusić przez chwilkę i wykładać na talerze, udekorować
kolendrą.
Kurczaka można jeść z
ryżem basmati albo z
chlebkiem naan, który robiłam po raz pierwszy w życiu (jak to często bywa - wydawał mi się za trudny :) według przepisu poleconego przez Olę z http://olesia-nagazie.blogspot.co.uk/ .Składniki na 4
chlebki:2 1/2 szklanki
mąki150 ml
mleka2 łyżeczki
drożdży w proszku2 ząbki
czosnku (Ola dała
czarnuszki do ciasta, ja posmarowałam swoje placki
czosnkiem)1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
oleju5 łyżek
jogurtu naturalnego2 łyżeczki
cukru2 łyżeczki
soliZ ciepłego
mleka,
drozdży,
soli oraz
cukru wyrabiamy rozczyn i odstawiamy go do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.Dodajemy resztę składnków i wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut, nakrywamy ściereczką i znowu odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 15 minut.Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 4 części, wałkujemy na cienkie placki (mi nie wyszły takie równiutkie jak Oli :(smarujemy rozgniecionym
czosnkiem wymieszanym ze szczyptą
soli i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut (mają być lekko rumiane).Podajemy do naszego
kurczaka albo innych dań z kuchni indyjskiej, które będą się na blogu ukazywały...