ßßß Cookit - przepis na Dzisiaj będzie po hindusku - butter chicken z chlebkiem naan

Dzisiaj będzie po hindusku - butter chicken z chlebkiem naan

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię kuchnię hinduską, jej różnorodność smaków, przyprawy dodawane garściami a przede wszystkim prostotę przepisów i szybkość ich wykonania. Na początek zaserwuję Wam butter chicken czyli kurczaka w sosie maślanym.
Ja nie stosuję w tym przypadku garści różnorakich przypraw, opieram się na bardzo dobrej mieszance, jak na zdjęciu poniżej (zresztą bardzo polecam przyprawy tej firmy):
Składniki dla 4 osób:
duża pierść z kurczaka
garsć migdałów
duża cebula albo 2 średnie
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru długości 3 cm
puszka pomidorów
1/3 kostki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki przyprawy Butter Chicken Masala
pół szklanki jogurtu
garść kolendry do przybrania
Kurczaka kroimy na kawałki 3x3 cm, wlać łyżkę oliwy, starty imbir, rozgnieciony czosnek, przyprawę, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum godzinę.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła z łyżką oliwy, wrzucić kurczaka, podsmażyć, wrzucić cebulę pokrojoną na kawałki 1x1 cm, podsmażyć, wrzucić pomidory i podduszać chwilę.
Migdały zmiksować w malakserze, tylko zróbcie to bardzo porządnie, ja zostawiłam drobne kawałki, które są widoczne i niektórym może się to nie spodobać, bo wygląda jakby się coś zwarzyło.... miazgę midałową należy rozetrzeć z odrobiną wody na pastę i dodać do sosu, dodać resztę masła, jogurt, poddusić przez chwilkę i wykładać na talerze, udekorować kolendrą.
Kurczaka można jeść z ryżem basmati albo z chlebkiem naan, który robiłam po raz pierwszy w życiu (jak to często bywa - wydawał mi się za trudny :) według przepisu poleconego przez Olę z http://olesia-nagazie.blogspot.co.uk/ .
Składniki na 4 chlebki:
2 1/2 szklanki mąki
150 ml mleka
2 łyżeczki drożdży w proszku
2 ząbki czosnku (Ola dała czarnuszki do ciasta, ja posmarowałam swoje placki czosnkiem)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
5 łyżek jogurtu naturalnego
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
Z ciepłego mleka, drozdży, soli oraz cukru wyrabiamy rozczyn i odstawiamy go do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
Dodajemy resztę składnków i wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut, nakrywamy ściereczką i znowu odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 15 minut.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 4 części, wałkujemy na cienkie placki (mi nie wyszły takie równiutkie jak Oli :(
smarujemy rozgniecionym czosnkiem wymieszanym ze szczyptą soli i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut (mają być lekko rumiane).
Podajemy do naszego kurczaka albo innych dań z kuchni indyjskiej, które będą się na blogu ukazywały...
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2012/06/dzisiaj-bedzie-po-hindusku-butter.html