ßßß Cookit - przepis na Żeberka duszone z warzywami korzeniowymi

Żeberka duszone z warzywami korzeniowymi

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
1 kg chudych żeberek
sól i pieprz
1 łyżeczka mielone słodkiej papryki
1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
1/4 szklanki mąki
2 łyżki oleju roślinnego (np. rzepakowego)
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler korzeniowy
opcjonalnie - 1/2 batata
2 łyżki sosu sojowego
3 - 4 szklanki wody
Surówka z kapusty pekińskiej
1/3 główki kapusty pekińskiej
sól, pieprz
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu
2 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
2 łyżki gęstej 12% śmietany lub 1 łyżka majonezu
opcjonalnie - ok. 3 brukselki
Przygotowanie
Żeberka, umyć, pokroić na kawałki z jedną kostką. Doprawić solą i pieprzem. W misce wymieszać mąkę z mieloną papryką, wkładać żeberka i dokładnie obtoczyć je w mieszance.
Szeroki, duży garnek rozgrzać na średnim ogniu, wlać 1 i 1/2 łyżki oleju, rozprowadzić go po całym dnie. Gdy tłuszcz będzie gorący, włożyć żeberka i dokładnie zrumienić raz przewracając (w sumie ok. 8 minut). Obsmażone żeberka wyjąć na talerz.
Do garnka wlać pozostałe 1/2 łyżki oleju, włożyć pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek, smażyć mieszając przez ok. 3 minuty. Dodać obrane i pokrojone w grubsze plasterki marchewkę, pietruszkę, selera. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Do warzyw włożyć żeberka, wlać sos sojowy i gorącą wodę (do zakrycia składników). Przykryć i gotować przez ok. 1 i 1/2 godziny do 2 godzin, aż mięso będzie miękkie i odchodzące od kości. Obranego i pokrojonego w większą kostkę batata dodajemy na ok. 30 minut przed końcem gotowania potrawy. Jeśli na koniec sos nie jest jeszcze gęsty, można potrawę jeszcze pogotować bez przykrycia.
Surówka z kapusty pekińskiej
Kapustę drobno poszatkować, włożyć do miski, doprawić solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i oliwą, wymieszać. Połączyć miód, musztardę i śmietanę, dodać do surówki i wymieszać. Surówkę można wzbogacić o listki brukselki (obrać je od główki i pokroić na mniejsze kawałki).
Wskazówki
Danie można przygotować w szybkowarze.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/zeberka-duszone-z-warzywami-korzeniowymi