Wykonanie
Składniki4 porcje1 kg chudych
żebereksól i
pieprz1 łyżeczka mielone
słodkiej papryki1/3 łyżeczki mielonej
ostrej papryki1/4 szklanki
mąki2 łyżki
oleju roślinnego (np. rzepakowego)1
cebula1 ząbek
czosnku2
marchewki1
pietruszka1 mały
seler korzeniowyopcjonalnie - 1/2
batata2 łyżki
sosu sojowego3 - 4 szklanki
wodySurówka z
kapusty pekińskiej1/3 główki
kapusty pekińskiejsól,
pieprz2 łyżki
oliwy extra vergine1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka
miodu2 łyżki
musztardy francuskiej (ziarnistej)2 łyżki gęstej 12%
śmietany lub 1 łyżka
majonezuopcjonalnie - ok. 3
brukselkiPrzygotowanie
Żeberka, umyć, pokroić na kawałki z jedną kostką. Doprawić
solą i
pieprzem. W misce wymieszać
mąkę z mieloną
papryką, wkładać
żeberka i dokładnie obtoczyć je w mieszance.Szeroki, duży garnek rozgrzać na średnim ogniu, wlać 1 i 1/2 łyżki
oleju, rozprowadzić go po całym dnie. Gdy tłuszcz będzie gorący, włożyć
żeberka i dokładnie zrumienić raz przewracając (w
sumie ok. 8 minut). Obsmażone
żeberka wyjąć na talerz.Do garnka wlać pozostałe 1/2 łyżki
oleju, włożyć pokrojoną w kosteczkę
cebulę i
czosnek, smażyć mieszając przez ok. 3 minuty. Dodać obrane i pokrojone w grubsze plasterki
marchewkę,
pietruszkę,
selera. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem, wymieszać.Do warzyw włożyć
żeberka, wlać
sos sojowy i gorącą
wodę (do zakrycia składników). Przykryć i gotować przez ok. 1 i 1/2 godziny do 2 godzin, aż
mięso będzie miękkie i odchodzące od kości. Obranego i pokrojonego w większą kostkę
batata dodajemy na ok. 30 minut przed końcem gotowania potrawy. Jeśli na koniec sos nie jest jeszcze gęsty, można potrawę jeszcze pogotować bez przykrycia.Surówka z
kapusty pekińskiejKapustę drobno poszatkować, włożyć do miski, doprawić
solą,
pieprzem, skropić
sokiem z cytryny i
oliwą, wymieszać. Połączyć
miód,
musztardę i
śmietanę, dodać do surówki i wymieszać. Surówkę można wzbogacić o listki
brukselki (obrać je od główki i pokroić na mniejsze kawałki).WskazówkiDanie można przygotować w szybkowarze.