Wykonanie

Swoja historię kulinarną jako nastolatka zaczynałam właśnie z
sałatkami. Uważam je za dobre potrawy na sam początek nauki fachu;). Gotujemy w nich niewiele, ale stworzyć naprawę dobra
sałatkę nie jest łatwo. Sekret tkwi w przyprawach . Moimi ulubionymi
sałatkami są te z
makaronem i
ryżem.
Ryż idealnie komponuje się z
ananasem i
tuńczykiem, a
makarony właściwie ze wszystkim.Bardzo lubię
sałatkę makaronową z
brokułem .Sałatki mogą być prostym i łatwym daniem, które nie jest ciężkostrawne i idealnie sprawdza się przy wielu okazjach…W miarę upływu czasu
będę zamieszczań przepisy na nie w kolejnych postach... sałatki są idealną przekąska na imprezy, różne uroczystości, ale także dobrą alternatywą gdy mamy ochotę coś przegryźć, a wiadomo
ciastka i
czekolada oraz przekąski typu
chipsy, paluszki nie służą nam jak powinny!!Większość
warzyw i owoców jedzona na surowo i zblanszowana dostarcza nam wielu witamin i minerałów w porównaniu do gotowanych warzyw.A dodatki mogą pobudzać nasze trawienie, dostarczać nam to co niezbędne. Jeśli ktoś musi uzupełniać kwasy omega3 i omega 6 to
ryby i
oliwa z oliwek jako dodatek sprawdzą się idealnie.Najlepszy jest do niej według mnie
makaron tzw.
ryżowy ale może być również penne lub kokardy. Dodajemy do sałatki według uznania inne składniki jak
szynka z indyka i
ser żółty w kostkę oraz
brokuł, który blanszujemy*,
kukurydzę i np. drobno pokrojony
por(ja używam go zamiast
cebuli, gdy uważam że
daje ona za mocny smak lub gdy ktoś z jedzących ma słabszy żołądek;)).Jeśli chodzi o sos do sałatki to
jogurt i
majonez w proporcjach, które lubimy( moje proporcje: powiedzmy, iż na paczkę
makaronu dodajemy mały
jogurt i 2 łyżki
majonezu i później jeśli trzeba dodajemy któryś z tych składników) Wcześniej dodawałam sam
majonez, ale z
jogurtem sałatka jest mniej sucha i zdrowsza;). Sos dobrze jest go wymieszać osobno z
przyprawami i dopiero później dodać do pozostałych składników. Z przypraw do tej sałatki preferuję
pieprz,
oregano i cząber (wedle uznania) oraz szczyptę
papryczki chili i
czosnku (dla mnie szczypta w tym wypadku to dwa przekręcenia młynka:))Blanszować czyli "podgotować"
brokuł, ale tak aby nie zmiękł i nie stracił swoich właściwości odżywczych. Wrzucamy
brokuł do
wody solimy go delikatnie i gdy
woda z nim się zagotuje zostawiamy go w tej wodzie ok 3minuty a następnie zlewamy zimną
wodą. Kiedyś nie lubiłam
brokułu, ale było to związane z tym,iż kilka
razy podano mi go w nieodpowiedniej formie był za miękki wręcz rozgotowany, a moim zdaniem najlepiej spakuje gdy jest jędrny i lekko twardy.Przykładowe sałatki z mojego menu:
Makaronowy zawrót głowyRyżowa z
tuńczykiem i
ananasemMakaronowa z
Tuńczykiem