Wykonanie
Jednym ze zdrowych sposobów przyrządzania posiłków jest gotowanie na parze.Przeciętny Kowalski na taką oto nowinę jest nastawiony negatywnie. Jego pierwsze skojarzenia z gotowaniem na parze to: mdłe, niesmaczne, czasochłonne, pozbawione smaku jedzenie, wymagające specjalistycznych garnków. Skojarzenia te są jak najbardziej mylne. Oto szczęśliwa siódemka – powody dla których warto skusić się na parę:Po pierwsze: Gotując na parze nie potrzebujesz absolutnie
drogich garnków. Wystarczy Ci sitko (można je kupić już za 6zł) i zwykły, domowy garnek z przykrywką.Po drugie: Produkty pozostają soczyste i świeże a co więcej, gotowanie w ten sposób podkreśla naturalny smak pożywienia. (koniecznie porównajcie smak
brokułów gotowanych w wodzie i na parze – przekonacie się, że ten z pary jest po prostu o niebo smaczniejszy!)Po trzecie: W smakołykach przygotowanych w ten sposób zachowuje się więcej cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Gotując w wodzie, wszystkie przechodzą właśnie do niej a przecież później ją wylewamy – totalne marnowanie witaminek! Na przykład: gotowanie zmniejsza ilość witaminy C o ok 70% a podczas gotowania na parze – zaledwie 40%.Po czwarte: Cały posiłek jesteśmy w stanie przygotować nawet w PÓŁ godziny! A przy tym nie trzeba za wiele sprzątać w kuchni, gdyż zużywasz jedynie 1 garnek i sitko! Nie masz tłuszczu z patelni porozchlapywanego po ścianach, dziesięciu tysięcy garów do zmycia i
dymu od smażeniu w całym mieszkaniu – cóż za oszczędność czasu i zmywaka!Po piąte: Para zmiękcza włókna znajdujące się w pożywieniu czyli sprawia, że jest ono łatwiejsze do strawienia – zapomnisz o
bólu brzucha! Co więcej, posiłki z pary pozytywnie wpływają na sylwetkę. Gotowanie na parze to największy przyjaciel płaskiego brzucha!Po szóste: Do gotowania na parze nie potrzeba tłuszczu, co w efekcie
daje lżejsze i zdrowsze posiłki. Są idealne zarówno dla dzieci, osób na diecie jak i zwykłego śmiertelnika.Po siódme: Przygotowując posiłek na parze możesz wykorzystać prawie wszystkie składniki, każdy produkt, całą gamę przypraw – wszystko wedle uznania. (Od każdej reguły są i wyjątki – nie polecamy gotować na parze
golonki czy
makaronu na spaghetti)A teraz praktyczny przepis:
Sałatka z
tuńczykiemCzas przyrządzenia: 20 - 30 min.Poziom trudności : łatwySkładniki:100g
brokuła70g
tuńczyka w
oliwie100g
pomidorków koktajlowych50g
sałaty20g
rukoliSposób przyrządzenia:
Sałatę i
rukolę podziel na mniejsze kawałeczki.
Pomidorki pokrój.
Brokuły gotuj na parze ze szczyptą
soli przez 10-15min. Wyłóż na półmisku
sałatę oraz
brokuły, dodaj pół puszki
tuńczyka a wszystko to udekoruj
pomidorkami. Skonsumuj z uśmiechem na twarzy! :)Ilość porcji : 1
Trzy Apetyczne