ßßß
wegański bezglutenowy(forma o śr. ok. 23 cm)biszkopt:- 3/4 szklanki mleka sojowego- 1 łyżka octu jabłkowego / winnego- 50 g oleju ryżowego (lub innego bezsmakowego i bezwonnego)- 3/4 szklanki ksylitolu / 1 szklanka erytrolu- 4 łyżki mąki z cieciorki- 1/2 szklanki mąki jaglanej- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej- 1/2 szklanki mąki gryczanej- 1 łyżka rumu / amaretto - można zastąpić kilkoma kroplami esencji migdałowej- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia- 1 łyżeczka sody- 3 łyżki kakao- 1 łyżeczka cynamonu- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego- szczypta soli- woda z 1 puszki cieciorkiW szklance łączę mleko sojowe i ocet. Odstawiam na 10 min, aż mleko się zetnie.W misce łączę mąki (oprócz tej z cieciorki), proszek do pieczenia, sodę, kakao, cynamon i sól.W malakserze łączę olej, mąkę z cieciorki, rum i ksylitol. Następnie dodaję 1/3 mieszanki suchych składników. Blenduję. Wlewam ścięte. Blenduję, ale już na małych obrotach. Wsypuję pozostałe suche składniki i ponownie delikatnie blenduję tylko do połączenia się składników.W misce ubijam wodę po cieciorce na puszystą, sztywną pianę (tak jak się ubija białka). Dodaję 1/3 ubitej piany do masy na biszkopt i blenduję na wolnych obrotach do połączenia się składników. Dodaję pozostałą pianę i już delikatnie, za pomocą łyżki mieszam.Ciasto na tort przelewam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C na 30-40 min, do tzw. suchego patyczka.Upieczony biszkopt wyciągam z piekarnika i pozostawiam do ostygnięcia.masa orzechowo-czekoladowa:- 200 g (1 szklanka) kaszy jaglanej- 2 szklanki wody- 4 dojrzałe banany (400 g bez skóry)- 200 g orzechów włoskich- 8 łyżek kakao (ok. 60 g)- 4-5 łyżek syropu klonowego / syropu z agawy / miodu- 1 łyżka soku z cytryny- 1 łyżeczka cynamonu- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego- 3/4 łyżeczki agaru- do posypania ciasta - drobno pokrojone blanszowane migdałyKaszę jaglaną przepłukuję 2-krotnie wrzątkiem i gotuje na małym ogniu w 2 szklankach lekko osolonej wody. Kasza musi być bardzo miękka i dość sucha.Do blendera wrzucam ugotowaną kaszę jaglaną i pozostałe składniki (oprócz agaru). Całość blenduję na gładką masę. Próbuję i w razie potrzeby dosładzam.1/3 masy przekładam do rondelka. Dodaję agar i dokładnie mieszam. Rondelek wkładam na palnik i podgrzewam, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie wrzeć, gotuję jeszcze ok. 1 min na małym ogniu. Szybko przekładam ją do pozostałej masy i blenduję.Upieczony biszkopt kroję na 3 warstwy, które przekładam masą czekoladowo-orzechową. Smaruje nią także górę i boki ciasta. Wierzch tortu czekoladowego ozdabiam drobno pokrojonymi blanszowanymi migdałami lub orzechami włoskimi. Gotowy tort wkładam na noc do lodówki.Ten tort czekoladowy to kolejny dowód na to, że słodycz zdrowa, wegańska, bezglutenowa, bez cukru może być uzależniająco pyszna!Smacznego!