ßßß
Cookit - przepis na Wołowa tikka masala z kaszą gryczaną
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Wołowa tikka masala z kaszą gryczaną
Składniki
Mięso
Kabaczek
Papryka czerwona
Zioła prowansalskie
Wołowina
Płatki owsiane
siemię lniane
Sezam
Sól
Pieprz
Czosnek
Cebula
Jajko
Pomidor
Śmietana kremówka
Jogurt naturalny
Kolendra
Papryka ostra
Chili
Imbir
Przyprawy
Garam masala
Koncentrat pomidorowy
Oliwa z oliwek
Kasza
Woda
Cytryna
Wykonanie
Orientalnie.Jesiennie.SZASZŁYKI :kulki
mięsne
pół
kabaczka
pokrojonego1
czerwona papryka
pokrojona
zioła prowansalskie
Kulki
mięsne
nabijamy na patyki do szaszłyków na przemian z
kabaczkiem
oraz
papryką
, posypujemy
ziołami
.Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem około 20-25 minut.KULKI
MIĘSNE
:200 gram zmielonej
wołowiny
2 łyżki
płatków owsianych
1 łyżka uprażonego
siemienia lnianego
1 łyżka uprażonego
sezamu
sól
pieprz
do smaku1 ząbki zgniecionego
czosnku
pół
cebuli
startej na drobnych oczkach1
jajko
Z wymienionych składników wyrabiamy jednolitą masę , formujemy kulki i nabijamy na patyk do szaszłyków.
1 puszka
pomidorów
50 ml
śmietany kremówki
3 łyżki
jogurtu naturalnego
1/2
cebuli
pokrojonej w drobną kostkę3 ząbki zgniecionego
czosnku
pół łyżeczki
kolendry
w nasionachpół łyżeczki
papryki ostrej
lub świeżego
chili
pół łyżeczki startego
imbiru
pół łyżeczki
przyprawy
garam masala
1 łyżka
koncentratu pomidorowego
1 łyżka
oliwy
sól
,
pieprz
oraz łyżeczka
cukru
do smakuNa suchej patelni prażymy
kolendrę
drobno pokrojone
chili
,
imbir
po czym rozgniatamy w moździerzu razem z
czosnkiem
.
Cebule
obsmażamy na złoty kolor na
oliwie
,dodajemy
pomidory
,
przyprawy
i koncentrat dusimy do uzyskania jednolitego sosu . Na koniec gdy już zdejmiemy sos z gazu dodajemy
śmietanę
oraz
jogurt naturalny
, już nie gotujemy . Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku .
KASZA GRYCZANA
:1/2 szklanki
kaszy
1 szklanka
wody
sól
1
chili
pół
cytryny
ze skórkądo smaku można dodać
kostkę rosołową
wołową
Kaszę
gotujemy do miękkości w osolonej wodzie , pod koniec gotowania dodajemy posiekane
chili
oraz
sok z cytryny
z pokrojoną drobno skórką , mieszamy .
Smacznego :)
Źródło:
http://olesia-nagazie.blogspot.com/2014/11/woowa-tikka-masala-z-kasza-gryczana.html
Przepisy powiązane
Zupa krem z pomidorów
Zupa krem z pomidorów
Zupa krem z pomidorów
Zupa krem z pomidorów
Zupa krem z pomidorów
Składniki powiązane (0)