Wykonanie
Nie mam pojęcia
czemu ten przepis dopiero teraz pojawił się na blogu...? :) To moje ukochane danie, które zawsze, ale to zawsze będzie kojarzyło mi się z moją Mamą i domem rodzinnym. Kotlet de volaille obowiązkowo z gotowanymi ziemniaczkami z
koperkiem i
buraczkami to tradycyjny obiad w moim domu, który Mama serwowała w każdą niedzielę, na który wraz z Rodzeństwem czekaliśmy caaaaaały długi tydzień :) Moje Dzieci również je pokochały i dziś patrząc na nie jak ze smakiem wcinają kotlety, łezka kreci mi się w oku :) Czyż to niesamowite jak zwykły-niezwykły kotlet potrafi wzruszyć ?!? :DDD W każdym razie moja Mama robi najlepsze "devolaje" na świecie i to od niej nauczyłam się je przyrządzać. Dziś te tajemniczą recepturę zdradzam Wam! :DDDKotlety nadziane są
ziołowym masłem z
natką pietruszki,
czosnkiem i odrobiną
soli oraz
pieprzu. Wiele
razy robiłam też inne wersje smakowe, zmieniając
pietruszkę na różne
zioła, typu
tymianek czy
rozmaryn, nadziewałam je również
serem. Ale jakby nie było dla mnie wersja mojej Mamy, z
masłem i
pietruszką, jest absolutnie najlepsza i nie ma sobie równych :) Jeśli nie będziecie
mieli pod ręką świeżej
natki zawsze możecie użyć
pietruszki suszonej.Kotlety de volaille robi się bardzo łatwo i szybko, wystarczy
filety z kurczaka rozbić tłuczkiem, doprawić, nadziać
ziołowym masłem i obtoczyć w panierce. Zwykle używam
bułki tartej, ale ostatnio, żeby było zdrowiej, mieszam ją z mielonym
siemieniem lnianym lub kupuję taką gotową mieszankę.Najpyszniejsze w tych kotletach jest to gorące, aromatyczne masełko, które wypływa po ich przekrojeniu ...:)) Mmmmmm... Coś pysznego... Do tego
ziemniaki oraz
buraczki z
cebulką i mamy przepis na niebo w gębie :DSKŁADNIKI (na 4 porcje):4 niewielkie
filety z kurczaka (po około 150 g każdy)świeżo zmielony
pieprzodrobina słodkiej mielonej
papryki80 zimnego
masła4 łyżki posiekanej
natki pietruszki (opcjonalnie 3 łyżki suszonej)1 duży ząbek
czosnkusólolej do smażenia
mąka i
bułka tarta do panierowania (użyłam
bułki tartej z
siemieniem lnianym)2 roztrzepane
jajkaSKŁADNIKI NA
BURACZKI:3-4 ugotowane
buraki średniej wielkości0,5
cebulisól,
pieprz i
cukier do smaku
sok z cytryny lub
ocet do smaku1 łyżka
oleju (opcjonalnie, ja nie dodaję)DODATKOWO:ugotowane
ziemniaki (ilość według uznania)WYKONANIE:KOTLETY DE VOLAILLE:
Masło rozgnieć widelcem ze startym
czosnkiem,
natką pietruszki, odrobiną
soli i
piperzu. Podziel je na 4 części (w formie małych, krótkich wałeczków) i wsadź do zamrażalnika na czas przygotowywania kotletów. (Jeśli przygotowujesz
masło wcześniej niż kotlety, możesz je po prostu wsadzić do lodówki, żeby się porządnie schłodziło).Filety umyj, osusz, obkrój z błonek, włóż
miedzy dwa kawałki folii i rozbij tłuczkiem na kotlety (uważaj, żeby nie podziurawić
mięsa).Następnie filety oprósz od roztłuczonej strony
solą,
pieprzem i odrobiną
papryki. Na każdym połóż kawałek zmrożonego
masła ziołowego,
zwiń szczelnie filety w rulon, leciutko zakładając końcówki do środka. (Ja od razu panieruję i smażę kotlety, ale jeśli chcesz podać je później lub masz czas, możesz schłodzić je w lodówce przez 1 godzinę lub dłużej). Obtocz kotlety dokładnie najpierw w
mące,
potem z roztrzepanym
jajku, a następnie w
bułce tartej.Smaż kotlety (maksymalnie po dwa na patelni) na dobrze rozgrzanym
oleju do zezłocenia się panierki (około 8-10 minut) ze wszystkich stron, przekładając je na boki co kilka minut.
BURACZKI:Ugotowane, ostudzone
buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dopraw
solą,
pieprzem, odrobiną
cukru i
soku z cytryny lub
octu oraz opcjonalnie
olejem (ja pomijam ten dodatek), wymieszaj. Możesz schłodzić je w lodówce przed podaniem.Kotlety podawaj z
buraczkami i
ziemniakami posypanymi
koperkiem. Gotowe! Smacznego!