Wykonanie
Jednym z pozytywnych rezultatów mojego udziału w radiowej audycji "Czas skowronków", jest to, że udalo mi się od Bożeny, prowadzącej ten program, uzyskać kilka, bardzo ciekawych przepisów. A wśród nich ten. Nie mogłam go nie polubić, skoro jego częścią składową są
ziemniaki. A dalej też same pyszności. I
kurki. Za którymi wcześniej nie przepadałam, a dzięki temu przepisowi zakochałam się w nich i już! :-)
Składniki:- średniej wielkości
cukinia- 4
ziemniaki-
jajko-
sól i
pieprz- ząbek
czosnku-
otręby pszenne (lub
bułka tarta, lub
mąka)SOS
KURKOWY:- 1,5-2 szklanki
kurek- 1 nieduża
cebula- ząbek
czosnku- 2 łyżki zmielonego
siemienia lnianego- 2 łyżki
masła- 4 czubate łyżki
śmietany 18%- posiekany
koperek lub
natka pietruszkiPrzygotowanie:
Cukinie myjemy i ścieramy na tarce o największych oczkach. Odstawiamy na bok i po kilku minutach odsączamy z niej
wodę.
Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o największych oczkach. Mieszamy razem z
cukinią.Dodajemy
jajko,
sól,
pieprz i zmiażdżony
czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy po czym, aby zagęścić, dodajemy
otręby pszenne (
mąkę lub
bułkę tartą) i znów mieszamy. Z masy formujemy placki i smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron.
Kurki wrzucamy do gotującej się w garnku
wody, obgotowujemy je na małym ok. godzinę a następnie odcedzamy. Na
maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę i po kilku minutach dorzucamy do niej ugotowane
kurki,
sól,
pieprz oraz zmiażdżony
czosnek. Smażymy wszystko ok. 3 minuty często mieszając. Następnie dodajemy
śmietanę i w celu zagęszczenia sosu -
siemię lniane. Wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy jeszcze chwilę. Sos wykładamy na usmażone kotlety i posypujemy je
koperkiem lub
natka pietruszki.Smacznego!