ßßß






Składniki2 pomidoryCzerwona paprykaMała dyniaSelerPietruszkaCebulaPor2 marchewkiCukinia2 ziemniaki1/4 małej główki kapusty2 liście laurowe2 ząbki czosnkuPuszka białej fasoli200g fasolki szparagowej2l bulionu warzywnego (może być z kostki, ja wolę domowy, jeśli ty również – do listy zakupów dopisz włoszczyznę)Natka100g drobnego makaronuOliwaSól, pieprzPrzygotowanieJeśli robisz domowy bulion – obierz warzywa z włoszczyzny, wrzuć do garnka, dodaj listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego, zagotuj, po czym zmniejsz ogień do małego i gotuj pod przykryciem. Wywar powinien być gotowy dokładnie wtedy, kiedy będziesz go potrzebować.Nastaw piekarnik na 200 stopni.Oderwij szypułki z pomidorów, paprykę przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.Dynię pokrój na ćwiartki, usuń pestki i włókna, obierz selera i pietruszkę.Tak przygotowane warzywa ułóż na dużej blasze, posmaruj oliwą i wstaw do piekarnika na 25 minut,Cebula, pora, cukinię i obrane marchewki i ziemniaki pokrój w kostkę, wrzuć do foremki, dopraw solą i pieprzem i skrop oliwą.Wyjmij z piekarnika warzywa z dużej blachy i odstaw do ostygnięcia, pokrojone warzywa w foremce wstaw do piekarnika na 10 minut.Pokrój kapustę na niewielkie kawałki, poodcinaj szypułki z fasolki szparagowej i zbierz ją w dość równą wiązkę i przekrój na pół.W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej sporo oliwy, dodaj kapustę, liście laurowe i przeciśnięty przez praskę czosnek.Dodaj fasolkę szparagową i odsączoną fasolkę z puszki.Smaż na niewielkim ogniu przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.Upieczone pomidory obierz ze skórki i zmiksuj, paprykę obierz ze skórki i pokrój na kawałki, za pomocą łyżki (lub noża jeśli wolisz) wydłub miąższ z dyni – tak przygotowane warzywa dorzuć do garnka wraz z selerem i pietruszką w całości i resztą pokrojonych warzyw z mniejszej blaszki.Wlej bulion (jeśli robiłaś domowy z pewnością jest już gotowy – wystarczy wyjąć z niego ugotowane warzywa, które oddały wywarowi to, co miały w sobie najlepszego), dopraw solą i pieprzem.Zagotuj, a następnie gotuj pod przykryciem przez 25 minut. Na 5 minut przed końcem dodaj makaron.Zupę podawaj posypaną listkami świeżej natki.Smacznego!Zobacz także:Zielone minestrone z tortelloniWiosenne minestrone z botwinkąProwansalska zupa z sosem pistou