ßßß Cookit - przepis na Kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą

Kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą

nazwa

Wykonanie

Wieki, wieki nie jadłam kapuśniaku. Nikt mi tutaj w Szwecji takiej pysznej zupki nie ugotuje, więc zawinęłam rękawki i wzięłam się do dzieła. Kapuśniak ugotowałam z kiszonej kapusty z dodatkiem kiełbasy i ziemniaków na sypko czyli ugotowanych oddzielnie.
Kapuśniak podaję z pajdą chleba anyżowego. Taka zupa to niesamowity wypas. Lubicie? Zupa w sam raz na chłodne dni.
Kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą
Składniki: na 5 porcji
½ kg kiszonej kapusty
2 pietruszki
kawałek selera
1 marchewka
1 liść laurowy
2 litry mięsnego bulionu
300 g wędzonki
4 łyżki karmelizowanej cebuli
1 czosnek solo
1 łyżka suszonego majeranku
sól i pieprz do smaku
Dodatki
smażona kiełbasa
ziemniaki na sypko
pietruszka do posypania
Pokrój kapustę i podsmaż na łyżce masła z dodatkiem przypraw i karmelizowanej cebuli. Przełóż do garnka i zalej bulionem. Obierz warzywa i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj warzywa do zupy, dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 30 minut. Pokrój wędzonkę w kostkę i zrumień na patelni. Dodaj do zupy, zagotuj. Na patelni usmaż kiełbasę. Ziemniaki ugotuj w całości w lekko osolonej wodzie. Podaj kapuśniak z kiełbasą i ziemniakami jak również z pajdą chleba.
Polecane przepisy
Szwedzka grochówka z musztardą
Pyszny barszcz ukraiński
Zupa pomidorowa z pomarańczami i szafranem
Zupa krem z zielonego groszku
Zupa koperkowa z pulpetami
Źródło:http://codojedzenia.pl/kapusniak-z-kiszonej-kapusty-z-kielbasa