ßßß
Kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasąSkładniki: na 5 porcji½ kg kiszonej kapusty2 pietruszkikawałek selera1 marchewka1 liść laurowy2 litry mięsnego bulionu300 g wędzonki4 łyżki karmelizowanej cebuli1 czosnek solo1 łyżka suszonego majerankusól i pieprz do smakuDodatkismażona kiełbasaziemniaki na sypkopietruszka do posypania
Pokrój kapustę i podsmaż na łyżce masła z dodatkiem przypraw i karmelizowanej cebuli. Przełóż do garnka i zalej bulionem. Obierz warzywa i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj warzywa do zupy, dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 30 minut. Pokrój wędzonkę w kostkę i zrumień na patelni. Dodaj do zupy, zagotuj. Na patelni usmaż kiełbasę. Ziemniaki ugotuj w całości w lekko osolonej wodzie. Podaj kapuśniak z kiełbasą i ziemniakami jak również z pajdą chleba.Polecane przepisySzwedzka grochówka z musztardąPyszny barszcz ukraińskiZupa pomidorowa z pomarańczami i szafranemZupa krem z zielonego groszkuZupa koperkowa z pulpetami