ßßß Cookit - przepis na Kapuśniak

Kapuśniak

nazwa

Wykonanie

Zupa idealna na zimowe chłodne wieczory.
Potrzebne:
kapusta kiszona 0,5kg
marchew, pietruszka, seler
mięso wieprzowe 10-20 dag
boczek wędzony 10 dag
ziemniaki 0,5 kg
kość
przyprawy:
ziele angielskie
liść laurowy
2-3 ząbki czosnku
pół cebuli
majeranek
kolendra
sól, pieprz
Duży garnek.
Kość i skrawki mięsa zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Po zagotowaniu zdejmujemy szumowiny. Wrzucamy włoszczyznę i ziemniaki pokrojone w grubą kostkę. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, kolendrę oraz czosnek. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka.
Gotujemy dopóki nie zmiękną ziemniaki i włoszczyzna, dorzucamy kapustę.
Gotujemy około 30-40 minut na wolnym ogniu. Dosypujemy majeranek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy jakieś jeszcze 10 minut.
I na talerz.
Najlepiej smakuje ze świeżą bułką.
Źródło:http://kuchennekajakowanie.blogspot.com/2012/01/kapusniak.html