ßßß
Potrzebne:kapusta kiszona 0,5kgmarchew, pietruszka, selermięso wieprzowe 10-20 dagboczek wędzony 10 dagziemniaki 0,5 kgkośćprzyprawy:ziele angielskieliść laurowy2-3 ząbki czosnkupół cebulimajeranekkolendrasól, pieprzDuży garnek.Kość i skrawki mięsa zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Po zagotowaniu zdejmujemy szumowiny. Wrzucamy włoszczyznę i ziemniaki pokrojone w grubą kostkę. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, kolendrę oraz czosnek. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka.Gotujemy dopóki nie zmiękną ziemniaki i włoszczyzna, dorzucamy kapustę.Gotujemy około 30-40 minut na wolnym ogniu. Dosypujemy majeranek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy jakieś jeszcze 10 minut.I na talerz.Najlepiej smakuje ze świeżą bułką.