Wykonanie

Zachęcam do ugotowania trochę innego czerwonego barszczu, bo z
kapustą i innymi warzywami. Zupa jest lekka i bardzo prosta w wykonaniu.Miałam zrobić zdjęcia krok po kroku, ale niestety w trakcie gotowania wyładowała się bateria w aparacie. Moje szczęście ;).Do zupy dodałam
brukselkę, ale można ją pominąć.Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki:
bulion (może być
woda i np. bulionetka)3-4 średnie
buraki + 1 dodatkowypół małej
kapusty, lub ćwiartka dużejkilka
brukselek (opcjonalnie)2
marchewkinatka pietruszki i
koperek drobno posiekane (kilka łyżek)1 duży
pomidor1 mały
por (tylko biała część)3
ziemniaki2
liście laurowe3 ziarna
ziela angielskiegopieprzsól (opcjonalnie)
śmietana lub
jogurt do podaniaWykonanie:1. Na minimalnej ilości
oleju zeszklij pokrojony w piórka
por, następnie dodaj do niego przetarte na tarce o grubych oczkach 3-4
buraki. Smaż przez kilka minut.

2. Dodaj do
buraków pomidora. Smaż jeszcze przez chwilę.

3. Wlej do garnka
bulion i dodaj do niego
ziele angielskie i
liście laurowe.4. Pokrój
marchewki w słupki lub talarki,
kapustę poszatkuj,
ziemniaki pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa (
brukselkę również) dodaj do zupy. Gotuj na małym ogniu.
Bulion ma przykrywać wszystkie warzywa.5. Kiedy warzywa będą al-dente dodaj do zupy 1
buraka przekrojonego na pół. Nada on zupie intensywniejszy kolor.6. Gotową zupę dopraw, dodaj do niej
natkę i
koperek i podawaj ze
śmietaną lub
jogurtem.

Smacznego :)