ßßß Cookit - przepis na BARSZCZ CZERWONY Z MŁODĄ KAPUSTĄ I INNYMI WARZYWAMI

BARSZCZ CZERWONY Z MŁODĄ KAPUSTĄ I INNYMI WARZYWAMI

nazwa

Wykonanie

Zachęcam do ugotowania trochę innego czerwonego barszczu, bo z kapustą i innymi warzywami. Zupa jest lekka i bardzo prosta w wykonaniu.
Miałam zrobić zdjęcia krok po kroku, ale niestety w trakcie gotowania wyładowała się bateria w aparacie. Moje szczęście ;).
Do zupy dodałam brukselkę, ale można ją pominąć.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres [email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
bulion (może być woda i np. bulionetka)
3-4 średnie buraki + 1 dodatkowy
pół małej kapusty, lub ćwiartka dużej
kilka brukselek (opcjonalnie)
2 marchewki
natka pietruszki i koperek drobno posiekane (kilka łyżek)
1 duży pomidor
1 mały por (tylko biała część)
3 ziemniaki
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
pieprz
sól (opcjonalnie)
śmietana lub jogurt do podania
Wykonanie:
1. Na minimalnej ilości oleju zeszklij pokrojony w piórka por, następnie dodaj do niego przetarte na tarce o grubych oczkach 3-4 buraki. Smaż przez kilka minut.
2. Dodaj do buraków pomidora. Smaż jeszcze przez chwilę.
3. Wlej do garnka bulion i dodaj do niego ziele angielskie i liście laurowe.
4. Pokrój marchewki w słupki lub talarki, kapustę poszatkuj, ziemniaki pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa (brukselkę również) dodaj do zupy. Gotuj na małym ogniu. Bulion ma przykrywać wszystkie warzywa.
5. Kiedy warzywa będą al-dente dodaj do zupy 1 buraka przekrojonego na pół. Nada on zupie intensywniejszy kolor.
6. Gotową zupę dopraw, dodaj do niej natkę i koperek i podawaj ze śmietaną lub jogurtem.
Smacznego :)
Źródło:http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2015/07/barszcz-czerwony-z-moda-kapusta-i.html