ßßß
Składniki:pół niedużej główki kapusty1 marchewka3 ziemniaki1 cebulapół pora1 puszka/karton krojonych pomidorówsól, pieprzprzyprawa do dań z kapustykmineksiekana zielona pietruszkasiekany koperek1 liść laurowyziele angielskieolejwodaSposób przygotowania:1. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy: cebulę i ziemniaki w kostkę, marchew i pora w plasterki.2. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy marchew, cebulę i pora, chwilę smażymy, a następnie zalewamy wodą (1 litr). Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i ziemniaki i gotujemy.3. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, odkrawamy głąb i kapustę kroimy kostkę.4. Kiedy ziemniaki są już miękkawe, dodajemy pokrojoną kapustę i podlewamy wodą wa takiej ilości, jaka nam odpowiada ( osobiście lubię, kiedy ta zupa jest gęstsza). Dodajemy też trochę soli i kminek i gotujemy całość do miękkości.5. Gdy warzywa będą miękkie wlewamy pomidory z kartonu lub puszki, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, przyprawą do dań z kapusty, dorzucamy siekaną zieleninkę: pietruszkę i koperek i chwilkę całość gotujemy.Smacznego!!!