ßßß Cookit - przepis na Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

nazwa

Wykonanie

Ostatnio przeglądałam mojego bloga i za uważyłam, że opublikowałam już prawie 30 p rzepisów na zupy. Dzisiaj kolejna, jedna z moich ulubionych . Moja dwuletnia córka również zjada ją ze smakiem.
Składniki:
2,5 wywaru (u mnie na skrzydełkach)
3/4 szklanki ry żu
1 marchewka
3 ziemniaki
1 pietruszka
4 ogórki kiszone
siekany koperek
1 cebula
ziele angielskie
liść laurowy
sól, pieprz
woda z kiszenia ogórków do smaku
Sposób przygotowania:
1. Warzywa obieramy, myjemy, ziemniaki kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę kroimy w plasterki (czasami ścieram marchewkę na tarce jarzynowej).
2. Do gotujące g o się wywaru dodajmy warzywa, ziele a n gielskie i liść laurowy, gotujemy do miękkości.
3. Następnie dodajemy suchy ryż, gotujemy, aż ryż zmięknie. W międzyczasie ścieramy ogórki kiszone na ta rce jarzynowej.
4. Gdy ryż będzie już miękki, dodajemy starte ogórki, dolewamy wody z kiszenia o górków do smaku i doprawiamy. Na koniec dodajemy sieka ny koperek.
5. Zupę można zabielić śmietaną, ale od dłuższego czasu ni e zabielam zup (no, poza jarzynówką).Poniżej zdjęcie zabie lonej zupy ogórkowej z tartą marchewką.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/04/zupa-ogorkowa.html