ßßß

Składniki:2,5 wywaru (u mnie na skrzydełkach)3/4 szklanki ry żu1 marchewka3 ziemniaki1 pietruszka4 ogórki kiszonesiekany koperek1 cebulaziele angielskieliść laurowysól, pieprzwoda z kiszenia ogórków do smakuSposób przygotowania:1. Warzywa obieramy, myjemy, ziemniaki kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę kroimy w plasterki (czasami ścieram marchewkę na tarce jarzynowej).2. Do gotujące g o się wywaru dodajmy warzywa, ziele a n gielskie i liść laurowy, gotujemy do miękkości.3. Następnie dodajemy suchy ryż, gotujemy, aż ryż zmięknie. W międzyczasie ścieramy ogórki kiszone na ta rce jarzynowej.4. Gdy ryż będzie już miękki, dodajemy starte ogórki, dolewamy wody z kiszenia o górków do smaku i doprawiamy. Na koniec dodajemy sieka ny koperek.5. Zupę można zabielić śmietaną, ale od dłuższego czasu ni e zabielam zup (no, poza jarzynówką).Poniżej zdjęcie zabie lonej zupy ogórkowej z tartą marchewką.Smacznego!!!