ßßß
Składniki:2 l woda0,5 kg kapusta kiszona30 dkg żeberka wieprzowe2 marchewki1 pietruszka½ mały seler4 suszone prawdziwki ( namoczone, pokrojone w paski)Sól ,pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek1 cebula pokrajana w kostkę20 dkg boczek wędzony pokrojony w kostkę1 pomidor bez skórki pokrojony w kostkę3 ziemniaki pokrojone w kostkę1 łyżka olejuKapustę pokrajać, zalać częścią wody. Dodać grzyby pokrojone w paski razem z wywarem, kminek i gotować. W drugim garnku - żeberka pokrajać w paski, zalać pozostałą wodą, posolić, dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować. W połowie gotowania dodać warzywa. Ugotowane żeberka, wyjąć z wywaru, oddzielić mięso od kości, pokrajać w kostkę i dodać do kapusty. Wywar przecedzić i zalać nim kapustę.Cebulę zeszklić na oleju, dodać boczek wędzony i na koniec pomidor. Chwilę poddusić i dodać do gotującej się kapusty. W oddzielnym garnku ugotować ziemniaki i ugotowane połączyć z kapustą. Całość gotować jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku - pieprz świeżo zmielony i jak kto lubi odrobinę maggi.PS. Najsmaczniejszy jest następnego dnia.