ßßß Cookit - przepis na Zupa z brukselki

Zupa z brukselki

nazwa

Wykonanie

W tym roku moja teściowa po raz pierwszy posadziła brukselkę. Nie zabierałam jej do domu, bo wydawało mi się, że dzieci nie znoszą. Kiedy ostatnio poszłam na pobliski targ z córką, ta zażyczyła sobie brukselkę na zupę. Kupiłam, trochę ryzykując. Okazało się, że wszystkim posmakowała. Dobrze, że teściowa zamroziła swoje zbiory.
Składniki:
udo (opcjonalnie)
kilka marchewek
1 - 2 pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
1 mała cebula
ziele angielskie
liść laurowy
ok 5 ziemniaków
500 g brukselki
ew. śmietana lub jogurt
sól, pieprz
Wykonanie:
Udo zalewamy wodą (ok 2,5 - 3l) i gotujemy. (Jeżeli robimy wywar warzywny, pomijamy tę czynność). Po około 20 minutach dodajemy umyte i obrane warzywa, ziele, liść i opaloną cebulkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru. Brukselkę myjemy, zdejmujemy wierzchnie liście i kroimy na połówki lub ćwiartki. Kiedy ziemniaki są już prawie miękkie dodajemy brukselkę. Gotujemy przez kilka minut. Doprawiamy do smaku. Zupę możemy zabielić śmietaną lub jogurtem oraz posypać słodką papryką.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/11/Zupa-z-brukselki.html