ßßß
składnikibiszkopt6 jaj1 szkl cukru1 szkl mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniamus brzoskwiniowy-ananasowy1 puszka brzoskwiń1 puszka ananasówcukier puder do smaku3 łyżki żelatynypianka800ml jogurtu naturalnego gęstego200ml mleka sojowego waniliowego Alpro, które możecie kupić w sklep sante400ml śmietany 30%cukier puder do smaku4 łyżki żelatynysok z cytrynyponcz1/2 szkl przegotowanej wodycukier puder do smakusok z limonki70ml likier pomarańczowy w wersji dla dzieci sos z pomarańczy.Polewa czekoladowa13 dag margaryny5 łyżek cukru pudru Królewski3 łyżki kakao2 łyżki wody1 łyżka żelatyny5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany.dodatkowo1 opakowanie herbatników
WykonanieBiszkoptBiszkopt jasny. Do miski wkładamy białka, które ubijamy na sztywno Do masy białkowej dodajemy cukier, żółtka delikatnie mieszamy Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczeniabardzo delikatnie mieszamy Masę biszkoptową wylewamy do foremki prostokątnej średniej wielkości. wyłożonej papierem do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do 160stopni,wstawiamy foremkę z ciastem i pieczemy około 30-40 minutMus brzoskwiniowo- ananasowyŻelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Brzoskwinie i ananasy miksujemy na jednolitą masę, dodajemy cukier puder według uznania. Dodajmy rozpuszczoną żelatynę dokładnie mieszamy.PonczWszystkie składniki ponczu dokładnie mieszamy.Biszkopt nasączamy ponczem, na który wykładamy tężejący mus.PiankaW 50 ml napoju sojowego waniliowego sklep.sante. rozpuszczamy żelatynę. Zamiast napoju sojowego możemy użyć mleka. Pozostały napój sojowy łączymy z jogurtem dodajmy cukier puder do smaku i sok z cytryny.Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnie łączymy masę jogurtową ze śmietaną dodajemy rozpuszczoną żelatynę dokładnie mieszamy.Piankę wylewamy na mus brzoskwiniowo-ananasowy. Herbatniki układamy na tężejącej piance, delikatnie nasączamy ponczem. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladąPolewa czekoladowaW wodzie rozpuszczamy żelatynę. Do garnka wkładamy margarynę,cukier puder , kakao podgrzewamy rozpuszczenia się składników dodajemy . rozpuszczoną żelatynę dobrze mieszamy . Po przestudzeniu (lekko ciepła) dodajemy (po łyżce) śmietanę. Roztrzepujemy.