ßßß Cookit - przepis na Bardzo lekkie ciasto a'la pianka ?

Bardzo lekkie ciasto a'la pianka ?

nazwa

Wykonanie

Ostatnio na blogu słodkości trochę mniej z kilku powodów myślę ze się domyślacie :) W głowie zrodził się pomysł na fajne lekkie ciasto a"la pianka.Muszę Wam powiedzieć ciasto wyszło genialne, pyszne, lekkie delikatne rozpływające się w ustach. Goście byli zachwyceni wyglądem, smakiem. Ciasto a"la pianka jest jednym z moich ulubionych, w sobotę powtórka
składniki
biszkopt
6 jaj
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
mus brzoskwiniowy-ananasowy
1 puszka brzoskwiń
1 puszka ananasów
cukier puder do smaku
3 łyżki żelatyny
pianka
800ml jogurtu naturalnego gęstego
200ml mleka sojowego waniliowego Alpro, które możecie kupić w sklep sante
400ml śmietany 30%
cukier puder do smaku
4 łyżki żelatyny
sok z cytryny
poncz
1/2 szkl przegotowanej wody
cukier puder do smaku
sok z limonki
70ml likier pomarańczowy w wersji dla dzieci sos z pomarańczy.
Polewa czekoladowa
13 dag margaryny
5 łyżek cukru pudru Królewski
3 łyżki kakao
2 łyżki wody
1 łyżka żelatyny
5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany.
dodatkowo
1 opakowanie herbatników
Wykonanie
Biszkopt
Biszkopt jasny. Do miski wkładamy białka, które ubijamy na sztywno Do masy białkowej dodajemy cukier, żółtka delikatnie mieszamy Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczeniabardzo delikatnie mieszamy Masę biszkoptową wylewamy do foremki prostokątnej średniej wielkości. wyłożonej papierem do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do 160stopni,wstawiamy foremkę z ciastem i pieczemy około 30-40 minut
Mus brzoskwiniowo- ananasowy
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Brzoskwinie i ananasy miksujemy na jednolitą masę, dodajemy cukier puder według uznania. Dodajmy rozpuszczoną żelatynę dokładnie mieszamy.
Poncz
Wszystkie składniki ponczu dokładnie mieszamy.
Biszkopt nasączamy ponczem, na który wykładamy tężejący mus.
Pianka
W 50 ml napoju sojowego waniliowego sklep.sante. rozpuszczamy żelatynę. Zamiast napoju sojowego możemy użyć mleka. Pozostały napój sojowy łączymy z jogurtem dodajmy cukier puder do smaku i sok z cytryny.Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnie łączymy masę jogurtową ze śmietaną dodajemy rozpuszczoną żelatynę dokładnie mieszamy.
Piankę wylewamy na mus brzoskwiniowo-ananasowy. Herbatniki układamy na tężejącej piance, delikatnie nasączamy ponczem. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladą
Polewa czekoladowa
W wodzie rozpuszczamy żelatynę. Do garnka wkładamy margarynę,cukier puder , kakao podgrzewamy rozpuszczenia się składników dodajemy . rozpuszczoną żelatynę dobrze mieszamy . Po przestudzeniu (lekko ciepła) dodajemy (po łyżce) śmietanę. Roztrzepujemy.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2014/10/bardzo-lekkie-ciasto-la-pianka.html