Wykonanie
Ostatnio na blogu słodkości trochę mniej z kilku powodów myślę ze się domyślacie :) W głowie zrodził się pomysł na fajne lekkie ciasto a"la pianka.Muszę Wam powiedzieć ciasto wyszło genialne, pyszne, lekkie delikatne rozpływające się w ustach. Goście byli zachwyceni wyglądem, smakiem. Ciasto a"la pianka jest jednym z moich ulubionych, w sobotę powtórka

składniki
biszkopt6 jaj1 szkl
cukru1 szkl
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniamus
brzoskwiniowy-
ananasowy1 puszka
brzoskwiń1 puszka
ananasówcukier puder do smaku3 łyżki
żelatynypianka800ml
jogurtu naturalnego gęstego200ml
mleka sojowego waniliowego Alpro, które możecie kupić w sklep sante400ml
śmietany 30%cukier puder do smaku4 łyżki
żelatynysok z cytrynyponcz1/2 szkl przegotowanej
wodycukier puder do smaku
sok z limonki70ml
likier pomarańczowy w wersji dla dzieci sos z
pomarańczy.
Polewa czekoladowa13 dag
margaryny5 łyżek
cukru pudru Królewski3 łyżki
kakao2 łyżki
wody1 łyżka
żelatyny5 łyżek kwaśnej gęstej
śmietany.dodatkowo1 opakowanie
herbatników
Wykonanie
BiszkoptBiszkopt jasny. Do miski wkładamy
białka, które ubijamy na sztywno Do masy
białkowej dodajemy
cukier,
żółtka delikatnie mieszamy Do masy jajecznej dodajemy
mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczeniabardzo delikatnie mieszamy Masę
biszkoptową wylewamy do foremki prostokątnej średniej wielkości. wyłożonej papierem do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do 160stopni,wstawiamy foremkę z
ciastem i pieczemy około 30-40 minutMus
brzoskwiniowo-
ananasowyŻelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości przegotowanej
wody.
Brzoskwinie i
ananasy miksujemy na jednolitą masę, dodajemy
cukier puder według uznania. Dodajmy rozpuszczoną
żelatynę dokładnie mieszamy.PonczWszystkie składniki ponczu dokładnie mieszamy.
Biszkopt nasączamy ponczem, na który wykładamy tężejący mus.PiankaW 50 ml
napoju sojowego waniliowego sklep.sante. rozpuszczamy
żelatynę. Zamiast
napoju sojowego możemy użyć
mleka. Pozostały
napój sojowy łączymy z
jogurtem dodajmy
cukier puder do smaku i
sok z cytryny.
Śmietanę ubijamy na sztywno z
cukrem pudrem. Delikatnie łączymy masę
jogurtową ze
śmietaną dodajemy rozpuszczoną
żelatynę dokładnie mieszamy.Piankę wylewamy na mus
brzoskwiniowo-
ananasowy.
Herbatniki układamy na tężejącej piance, delikatnie nasączamy ponczem. Wierzch ciasta polewamy polewą
czekoladąPolewa czekoladowaW wodzie rozpuszczamy
żelatynę. Do garnka wkładamy
margarynę,
cukier puder ,
kakao podgrzewamy rozpuszczenia się składników dodajemy . rozpuszczoną
żelatynę dobrze mieszamy . Po przestudzeniu (lekko ciepła) dodajemy (po łyżce)
śmietanę. Roztrzepujemy.