ßßß
Biszkopt6 jaj12 dkg mąki18 dkg cukru6 łyżek wodycukier waniliowy1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa25 dkg . serka mascarpone1/2 szkl. kwaśnej śmietany1/2 szkl. śmietany 30%1/3 szkl. cukru pudrucukier waniliowy ( mały )3 łyżki soku z cytryny4 łyżeczki żelatyny1/4 szkl.wrzącej wodykilka truskawekSposób przygotowaniaBiszkopt : Do żółtek dodać cukier kryształ, cukier waniliowy, wodę wszystko utrzeć do białości.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z utartymi żółtkami.Z białek ubić pianę, delikatnie połączyć z masą jajecznąBlachę o wymiarach 35/38 wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, piec około 25 minut w 175 *C. Gorący biszkopt wyłożyć na lnianą ściereczkę, ściągnąć papier, zwinąć w roladę, zostawić do wystygnięcia.Masa : Serek mascarpone wymieszać z kwaśną śmietaną, sokiem z cytryny, cukrem pudrem i cukrem waniliowymŻelatynę rozpuścić we wrzątku, miksując połączyć z serkiemŚmietanę ubić, dodać do masy serowejGotową masę rozsmarować na biszkopt,Truskawki umyć, odszypułkować, ułożyć na dłuższym końcu ciasta zwinąć roladę, schłodzić, udekorować według uznania.RadaJeśli masa jest dla nas za kwaśna , można dosłodzić.Truskawki układać na tężejącą masę.

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.plvividlab