Wykonanie
Bardzo smaczny , lekki , puszysty , nie za słodki torcik z masą
śmietanowo-
jogurtową i dużą ilością
owoców . Tort zrobiłam na urodziny mojego najmłodszego syna … :)
Zrobić dwa
biszkopty. (Składniki na jeden
biszkopt:)6
jajek18 dkg.
cukru10 dkg.
mąkicukier waniliowy6 łyżek ciepłej
wody1/2 łyżeczki
wanilii1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa:500g
serka mascarpone1 szkl. gęstego
jogurtu naturalnego1 szkl.
śmietany 30%9 łyżeczek
żelatyny1,5 szklanki
cukru pudrupuszka
ananasapuszka
brzoskwiń1,5 szkl.
boróweksok wyciśnięty z jednej
cytryny1,5 łyżeczki
wanilii w płynieDo dekoracji:2 szkl.
śmietany 30%3
śmietan fiksy4 łyżki
cukru pudruborówkiSposób przygotowania
BISZKOPT :
Jaja umyć , oddzielić
żółtka od
białek , do
żółtek wsypać
cukier , ubijając wlać ciepłą
wodę , ubić na sztywno , dodać
wanilię .
Mąkę zmieszać z
proszkiem do pieczenia , połączyć z ubitymi
żółtkami ,
białka ubić dodać do
żółtek delikatnie wymieszać . Przygotować blachę o wymiarach 35/38 , piec około 20 minut w temp. 175 *C . Po upieczeniu ciepłe
biszkopty wyłożyć na lniane ściereczki i zwinąć rolady . Po wystudzeniu
biszkopty pokroić na równe pasy .Masa : do
serka dodać
jogurt naturalny ,
cukier ,
sok z cytryny ,
wanilię dokładnie zmiksować .
Brzoskwinie i
ananasa osączyć , pokroić w kostkę (
sok z ananasa zachować )
Żelatynę zalać 1/3 szkl. wrzątku , zostawić do napęcznienia , napęczniałą
żelatynę zalać
sokiem z ananasa , podgrzewać do rozpuszczenia się
żelatyny , wystudzić .Wystudzoną
żelatynę wlać do
serka ( cały czas miksując ) Schłodzoną
śmietanę ubić , delikatnie połączyć z
serkiem , dodać pokrojone
owoce i
borówki , wymieszać . Jeśli masa jest zbyt płynna wstawić do lodówkiPokrojone pasy smarować tężejącą masą , pierwszy pas zwinąć w roladę , ustawić na paterze , kolejne dokładać do pierwszego owijając dookoła , tworząc „ślimaka ” , wstawić do lodówki
Śmietanę ubić , dosypując zmieszany
cukier puder z żel fiksami , udekorować tort .