ßßß
Zrobić dwa biszkopty. (Składniki na jeden biszkopt:)6 jajek18 dkg. cukru10 dkg. mąkicukier waniliowy6 łyżek ciepłej wody1/2 łyżeczki wanilii1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa:500g serka mascarpone1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego1 szkl. śmietany 30%9 łyżeczek żelatyny1,5 szklanki cukru pudrupuszka ananasapuszka brzoskwiń1,5 szkl. boróweksok wyciśnięty z jednej cytryny1,5 łyżeczki wanilii w płynieDo dekoracji:2 szkl. śmietany 30%3 śmietan fiksy4 łyżki cukru pudruborówkiSposób przygotowaniaBISZKOPT : Jaja umyć , oddzielić żółtka od białek , do żółtek wsypać cukier , ubijając wlać ciepłą wodę , ubić na sztywno , dodać wanilię . Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia , połączyć z ubitymi żółtkami , białka ubić dodać do żółtek delikatnie wymieszać . Przygotować blachę o wymiarach 35/38 , piec około 20 minut w temp. 175 *C . Po upieczeniu ciepłe biszkopty wyłożyć na lniane ściereczki i zwinąć rolady . Po wystudzeniu biszkopty pokroić na równe pasy .Masa : do serka dodać jogurt naturalny , cukier , sok z cytryny , wanilię dokładnie zmiksować .Brzoskwinie i ananasa osączyć , pokroić w kostkę ( sok z ananasa zachować )Żelatynę zalać 1/3 szkl. wrzątku , zostawić do napęcznienia , napęczniałą żelatynę zalać sokiem z ananasa , podgrzewać do rozpuszczenia się żelatyny , wystudzić .Wystudzoną żelatynę wlać do serka ( cały czas miksując ) Schłodzoną śmietanę ubić , delikatnie połączyć z serkiem , dodać pokrojone owoce i borówki , wymieszać . Jeśli masa jest zbyt płynna wstawić do lodówkiPokrojone pasy smarować tężejącą masą , pierwszy pas zwinąć w roladę , ustawić na paterze , kolejne dokładać do pierwszego owijając dookoła , tworząc „ślimaka ” , wstawić do lodówkiŚmietanę ubić , dosypując zmieszany cukier puder z żel fiksami , udekorować tort .






