Wykonanie
Bardzo smaczny, nie za słodki, ładnie się prezentujący tort w kształcie
ślimaka z masą z
serka mascarpone i
ananasami.
Składniki6
jajek18 dkg.
cukru10 dkg.
mąki6 łyżek ciepłej
wody1/2 łyżeczki
wanilii1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa50dkg.
serka mascarponeszklanka kwaśnej
śmietanyszklanka
śmietany 30%szok wyciśnięty z jednej
cytrynypuszka
ananasa w plasterkach9 łyżeczek
żelatynyszklanka
cukru pudruDo Dekoracjiszklanka
śmietany 30%opakowanie
śmietany śnieżki w proszku3-4 łyżki
wiórków kokosowychBISZKOPT :
Jaja umyć, oddzielić
żółtka od
białek, do
żółtek wsypać
cukier, ubijając wlać ciepłą
wodę, ubić na sztywno, dodać
wanilię.
Mąkę zmieszać z
proszkiem do pieczenia, połączyć z ubitymi
żółtkami,
białka ubić dodać do
żółtek delikatnie wymieszać. Przygotować blachę o wymiarach 35/38, piec około 20 minut w temp. 180 *C. Po upieczeniu ciepły
biszkopt wyłożyć na lnianą ściereczkę i zwinąć roladę.MASA:
Mascarpone wymieszać z kwaśną
śmietaną,
sokiem z cytryny i
cukrem pudrem (w razie potrzeby masę można dosłodzić).
Ananasa osączyć, pokroić w kostkę.
Żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej
wody, dodać
sok z ananasa. Do rozpuszczonej
żelatyny dodać 3 łyżki kremu
mascarpone dokładnie wymieszać dodać do reszty kremu. Do kremu dodać pokrojone
ananasy i szklankę ubitej
śmietany 30%. Gotową masę rozsmarować na
biszkopt,
biszkopt pokroić na 3 równe paski, jeden pasek zwinąć w roladę ustawić na paterze, następnie przykładać kolejne paski i owijać tak aby powstał tort w kształcie
ślimaka. Tort wstawić do lodówki do stężenia.DEKORACJA: Szklankę
śmietany 30% ubić ze
śnieżką, posmarować wierzch i boki
tortu,
wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni, obsypać tort.