ßßß
Składniki6 jajek18 dkg. cukru10 dkg. mąki6 łyżek ciepłej wody1/2 łyżeczki wanilii1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa50dkg. serka mascarponeszklanka kwaśnej śmietanyszklanka śmietany 30%szok wyciśnięty z jednej cytrynypuszka ananasa w plasterkach9 łyżeczek żelatynyszklanka cukru pudruDo Dekoracjiszklanka śmietany 30%opakowanie śmietany śnieżki w proszku3-4 łyżki wiórków kokosowychBISZKOPT : Jaja umyć, oddzielić żółtka od białek, do żółtek wsypać cukier, ubijając wlać ciepłą wodę, ubić na sztywno, dodać wanilię. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z ubitymi żółtkami, białka ubić dodać do żółtek delikatnie wymieszać. Przygotować blachę o wymiarach 35/38, piec około 20 minut w temp. 180 *C. Po upieczeniu ciepły biszkopt wyłożyć na lnianą ściereczkę i zwinąć roladę.MASA: Mascarpone wymieszać z kwaśną śmietaną, sokiem z cytryny i cukrem pudrem (w razie potrzeby masę można dosłodzić). Ananasa osączyć, pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody, dodać sok z ananasa. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 3 łyżki kremu mascarpone dokładnie wymieszać dodać do reszty kremu. Do kremu dodać pokrojone ananasy i szklankę ubitej śmietany 30%. Gotową masę rozsmarować na biszkopt, biszkopt pokroić na 3 równe paski, jeden pasek zwinąć w roladę ustawić na paterze, następnie przykładać kolejne paski i owijać tak aby powstał tort w kształcie ślimaka. Tort wstawić do lodówki do stężenia.DEKORACJA: Szklankę śmietany 30% ubić ze śnieżką, posmarować wierzch i boki tortu, wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni, obsypać tort.