ßßß Cookit - przepis na Brzoskwiniowy przekładaniec

Brzoskwiniowy przekładaniec

nazwa

Wykonanie

Bardzo ciekawe ciasto można jeść i jeść i nie ma się dosyć .....Mniam.
Składniki
Biszkopt :
jajka 6 szt
cukier kryształ 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Masa brzoskwiniowa:
brzoskwinie 1 puszka
żelatyna 4 łyżeczki
cukier waniliowy 1/2 op. (8g)
Masa jogurtowa:
jogurt naturalny 4 szklanki
żelatyna 4 łyżeczki
cukier kryształ 8 łyżek
cukier waniliowy 1/2 op. (8g)
herbatniki 1 op. 250 g.
Polewa :
margaryna 125 g
cukier puder 5 łyżek
kakao 2 łyżki
śmietana 12-18 % 2 łyżki
Opis przygotowania:
1. Biszkopt (ja użyłam połowę proporcji gdyż nie lubię zbyt wysokiego spodu)
Białka ubić dodając cukier, następnie żółtka, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać do wyłożonej papierem blaszki (tylko spód)śr. 25x36 cm.
Piec ok. 30 minut w 170 C
2. Masa brzoskwiniowa: (Użyłam podwójnej porcji)
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Brzoskwinie zmiksować z sokiem, dodać cukier i żelatynę, wymieszać.
3. Masa jogurtowa: żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Jogurt połączyć z cukrem dobrze roztrzepać, dodać żelatynę i wymieszać.
4. Na ostudzony biszkopt wylać tężejącą masę brzoskwiniową, włożyć do lodówki. Na masę brzoskwiniową wylać masę jogurtową. Herbatniki ułożyć na tężejącej masie jogurtowej.
5. Składniki polewy podgrzać do rozpuszczenia ostudzić i polać wierzch herbatników.
SMACZNEGO :)
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/04/bardzo-ciekawe-ciasto-mozna-jesc-i-jesc.html