Wykonanie
Delikatny dwu kolorowy sernik na zimno, na puszystym
biszkopcie z
polewą czekoladową.
SKŁADNIKI (tortownica 20 cm)2
jajka2łyżki
mąki pszennej2 łyżki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa Serowa:500 ml
śmietany 36%0,40 dag
białego sera (najlepiej z wiaderka)5 łyżek
cukru pudrucukier waniliowy2 łyżki
kakao8 łyżeczek
żelatyny.PolewaSposób przygotowania:
BISZKOPT;Oddzielić
żółtka od
białek.
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka ubić z
cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce
mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z
białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 min.Masa Serowa:
Żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej
wody odstawić do przestygnięcia.
Śmietanę ubici na sztywno z
cukrem waniliowym.
Biały ser wymieszać z
cukrem pudrem, dodać ubitą
śmietanę, delikatnie wymieszać obie masy mikserem. Do masy dodać rozpuszczoną
żelatynę i dokładnie wymieszać. Powstał masę podzielić na dwie w miarę równe części. Do jednej połowy dodać
kakao i dokładnie wymieszać. Na chłodny
biszkopt na przemian łyżką wykładać jasną i ciemną masę. Wstawić na 2 godziny do lodówki aby sernik stężał następnie polać polewą .
Sernik dość szybko żeluje, podczas przekładania na
biszkopt, warto
mieć w osobnym naczyniu gorącą
wodę, w razie gdy masa stanie się zbyt sztywna i nie da się jej nakładać na
biszkopt, wystarczy miskę z masą wstawić do gorącej
wody i parę
razy zamieszać.