ßßß

Delikatny dwu kolorowy sernik na zimno, na puszystym biszkopcie z polewą czekoladową.
SKŁADNIKI (tortownica 20 cm)2 jajka2łyżki mąki pszennej2 łyżki cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa Serowa:500 ml śmietany 36%0,40 dag białego sera (najlepiej z wiaderka)5 łyżek cukru pudrucukier waniliowy2 łyżki kakao8 łyżeczek żelatyny.PolewaSposób przygotowania:BISZKOPT;Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 min.Masa Serowa:Żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubici na sztywno z cukrem waniliowym. Biały ser wymieszać z cukrem pudrem, dodać ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać obie masy mikserem. Do masy dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Powstał masę podzielić na dwie w miarę równe części. Do jednej połowy dodać kakao i dokładnie wymieszać. Na chłodny biszkopt na przemian łyżką wykładać jasną i ciemną masę. Wstawić na 2 godziny do lodówki aby sernik stężał następnie polać polewą .
Sernik dość szybko żeluje, podczas przekładania na biszkopt, warto mieć w osobnym naczyniu gorącą wodę, w razie gdy masa stanie się zbyt sztywna i nie da się jej nakładać na biszkopt, wystarczy miskę z masą wstawić do gorącej wody i parę razy zamieszać.