Wykonanie
W sobotę odbył się wieczór panieński mojej koleżanki. Tematem wieczoru była gorąca
Kuba i noc w Havanie niczym z Dirty Dancing 2. Każda z zaproszonych osób miała przynieść jakiś przysmak, ja postanowiłam przygotować mój ulubiony tort - red velvet. Poniżej przedstawiam przepis (niestety nie mam zdjęć po przekrojeniu, wiecie co się dzieje na panieńskim, zostaje na panieńskim ;-))
Składniki potrzebne do
biszkoptu:- 250 g
masła- 320 g
cukru- torebka
cukru waniliowego- 3
jajka- 320 g
cukru- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 2 łyżeczki
sody oczyszczonej- 370 g
mąki pszennej- 2 łyżki
kakao- ½ szklanki
jogurtu naturalnego- 4 łyżeczki barwnika w proszku (zależy od intensywności barwnika, zobaczycie gdy będzie - wystarczająco czerwony)
Sposób przygotowania
biszkoptu:1. W misce miksujemy:
masło,
cukier,
cukier waniliowy,
jajka.2. Następnie w drugiej misce łączymy:
mąkę,
sodę,
proszek do pieczenia,
kakao.
Potem powoli przesypujemy te składniki do pierwszej miski i miksujemy na najniższych obrotach.3. Na koniec dodajemy
jogurt i barwnik. Dokładnie mieszamy.4. Przekładamy do wysmarowanej
masłem tortownicy i pieczemy przez 40-60 w temperaturze 180 stopni. (Przed wyjęciem sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy
biszkopt jest już gotowy.5. Po wyłączeniu piekarnika,
biszkopt powinien poleżeć w uchylonym na ¾ piekarniku około godziny, gdyż jak zbyt gwałtownie zmieni temperaturę to opadnie.6. Gdy
biszkopt jest całkowicie ostudzony to przekrajemy go na trzy blaty i przekładamy kremem. Następnie obkładamy go masą
cukrową i ozdabiamy (Możecie zrobić też wersje bez masy).Składniki potrzebne do kremu:-250 g słodkiej
śmietanki 36%- 250 g
serka typu Philadelphia-500 g
mascarpone-1 szklanka
cukru pudruSposób przygotowania kremu:1. W pierwszej misce ubijamy na sztywno
śmietankę z ¾ szklanki
cukru pudru .2. Następnie w drugiej misce łączymy:
mascarpone,
serek typu Philadelphia i resztę
cukru. Ucieramy mikserem przez 3 minuty.3. Na koniec łączymy
śmietankę z
serową masą i ubijamy przez około minuty mikserem na najwolniejszych obrotach.
Składniki potrzebne do przygotowania masy cukrowej:- 6 łyżeczek
żelatyny na pół szklanki gorącej
wody- 3 łyżeczki glukozy- 2 szklanki pudru (możecie potrzebować więcej)Sposób przygotowania masy cukrowej:1. W połowie szklanki gorącej
wody rozpuszczamy
żelatynę.2. Następnie dodajemy do niej glukozę i też rozpuszczamy.3. Na stolnicę wysypujemy puder i powoli łączymy go z
żelatyną.4. Ugniatamy, aż masa będzie plastyczna. (może być potrzebne więcej pudru)5. Na koniec wałkujemy na placek o grubości około 2 mm. ( resztek możemy wyciąć kwiatki i
palemki).Smacznego!