ßßß Cookit - przepis na Tort red velvet

Tort red velvet

nazwa

Wykonanie

W sobotę odbył się wieczór panieński mojej koleżanki. Tematem wieczoru była gorąca Kuba i noc w Havanie niczym z Dirty Dancing 2. Każda z zaproszonych osób miała przynieść jakiś przysmak, ja postanowiłam przygotować mój ulubiony tort - red velvet. Poniżej przedstawiam przepis (niestety nie mam zdjęć po przekrojeniu, wiecie co się dzieje na panieńskim, zostaje na panieńskim ;-))
Składniki potrzebne do biszkoptu:
- 250 g masła
- 320 g cukru
- torebka cukru waniliowego
- 3 jajka
- 320 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 370 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- 4 łyżeczki barwnika w proszku (zależy od intensywności barwnika, zobaczycie gdy będzie - wystarczająco czerwony)
Sposób przygotowania biszkoptu:
1. W misce miksujemy: masło, cukier, cukier waniliowy, jajka.
2. Następnie w drugiej misce łączymy: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao. Potem powoli przesypujemy te składniki do pierwszej miski i miksujemy na najniższych obrotach.
3. Na koniec dodajemy jogurt i barwnik. Dokładnie mieszamy.
4. Przekładamy do wysmarowanej masłem tortownicy i pieczemy przez 40-60 w temperaturze 180 stopni. (Przed wyjęciem sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy biszkopt jest już gotowy.
5. Po wyłączeniu piekarnika, biszkopt powinien poleżeć w uchylonym na ¾ piekarniku około godziny, gdyż jak zbyt gwałtownie zmieni temperaturę to opadnie.
6. Gdy biszkopt jest całkowicie ostudzony to przekrajemy go na trzy blaty i przekładamy kremem. Następnie obkładamy go masą cukrową i ozdabiamy (Możecie zrobić też wersje bez masy).
Składniki potrzebne do kremu:
-250 g słodkiej śmietanki 36%
- 250 g serka typu Philadelphia
-500 g mascarpone
-1 szklanka cukru pudru
Sposób przygotowania kremu:
1. W pierwszej misce ubijamy na sztywno śmietankę z ¾ szklanki cukru pudru .
2. Następnie w drugiej misce łączymy: mascarpone, serek typu Philadelphia i resztę cukru. Ucieramy mikserem przez 3 minuty.
3. Na koniec łączymy śmietankę z serową masą i ubijamy przez około minuty mikserem na najwolniejszych obrotach.
Składniki potrzebne do przygotowania masy cukrowej:
- 6 łyżeczek żelatyny na pół szklanki gorącej wody
- 3 łyżeczki glukozy
- 2 szklanki pudru (możecie potrzebować więcej)
Sposób przygotowania masy cukrowej:
1. W połowie szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę.
2. Następnie dodajemy do niej glukozę i też rozpuszczamy.
3. Na stolnicę wysypujemy puder i powoli łączymy go z żelatyną.
4. Ugniatamy, aż masa będzie plastyczna. (może być potrzebne więcej pudru)
5. Na koniec wałkujemy na placek o grubości około 2 mm. ( resztek możemy wyciąć kwiatki i palemki).
Smacznego!
Źródło:http://nietylkookuchni.blogspot.com/2013/06/tort-red-velvet.html