Wykonanie
Proste ciasto z
brzoskwiniami, a na wierzchu z kruszonką.
Brzoskwinie można oczywiście zastąpić dowolnymi
owocami. Pyszne :-)Składniki:ok 1 kg dojrzałych
brzoskwińcukier do smaku na ciasto:1 1/2 szkl.
mąki pszennej1/2 szkl.
cukru1
jajko2 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany3 dag
masła1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia na kruszonkę:1 szkl.
mąki pszennej1/2 szkl.
cukru pudru1/4 kostki
margarynyWykonanie:Z podanych składników na ciasto, zagnieść ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki.
Brzoskwinie umyć, pozbawić pestek, pokroić w kawałki i podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać
cukier.Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć dno formy (wcześniej wysmarowanej tłuszczem). Wstawić na parę minut do nagrzanego piekarnika w temp. 200st. C i lekko podpiec.Zagnieść kruszonkę z podanych wyżej składników i schłodzić na chwilę.Następnie wyłożyć na podpieczone ciasto
brzoskwinie.Na wierzchu zetrzeć na tarce o grubych oczkach kruszonkę.Piec ok. 30 minut w temp. 180 st.C, aż kruszonka ładnie się zrumieni.Smacznego :-)