ßßß
Proste ciasto z brzoskwiniami, a na wierzchu z kruszonką. Brzoskwinie można oczywiście zastąpić dowolnymi owocami. Pyszne :-)Składniki:ok 1 kg dojrzałych brzoskwińcukier do smaku na ciasto:1 1/2 szkl. mąki pszennej1/2 szkl. cukru1 jajko2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany3 dag masła1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na kruszonkę:1 szkl. mąki pszennej1/2 szkl. cukru pudru1/4 kostki margarynyWykonanie:Z podanych składników na ciasto, zagnieść ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki.Brzoskwinie umyć, pozbawić pestek, pokroić w kawałki i podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać cukier.Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć dno formy (wcześniej wysmarowanej tłuszczem). Wstawić na parę minut do nagrzanego piekarnika w temp. 200st. C i lekko podpiec.Zagnieść kruszonkę z podanych wyżej składników i schłodzić na chwilę.Następnie wyłożyć na podpieczone ciasto brzoskwinie.Na wierzchu zetrzeć na tarce o grubych oczkach kruszonkę.Piec ok. 30 minut w temp. 180 st.C, aż kruszonka ładnie się zrumieni.Smacznego :-)