Wykonanie
Jesienią starajmy się wykorzystywać wszystkie jej dary, gdyż najlepiej smakują i cenowo są przystępne. Wcześniej były
jabłka w szarlotce, a dziś będą w roli głównej pyszne
śliwki węgierki. Węgierki będą na ucieranym cieście i z pyszną bardzo chrupiącą kruszonką. Ciasto
śliwkowe jest o umiarkowanej
słodyczy, więc jeśli ktoś lubi bardzo słodkie to powinien zwiększyć nieco ilość dodanego
cukru. Oczywiście należy również brać pod uwagę jak słodkie mamy
śliwki. Do tego ciasta najlepiej użyć prawdziwych węgierek, gdyż nie są wodniste i w cieście podczas pieczenia nie rozpływają się.
Składniki:(forma 34 cm x 25 , 5 cm x 7 cm)Ciasto:3
jajka1 szklanka
cukru3 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
margaryna3 łyżki
śmietanykruszonka:150 g
mąki pszennej100 g
cukru pudru100 g
masła (zimne)dodatkowo:1 - 1 1/2 kg
śliwek węgierekPrzygotowanie:ciasto:
Margarynę utrzeć z
cukrem (do rozpuszczenia się
cukru), ucierając dodawać po jednym
żółtku oddzielonym od
białka (z
białek będzie piana).Następnie dodać
mąkę przesianą z proszkiem i
śmietanę, dokładnie utrzeć (będzie dość gęste ciasto). Gdy ciasto będzie dokładnie utarte dodać pianę ubitą z
białek i delikatnie wmieszać w ciasto.Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i powciskać w nie połówki
śliwek.
Śliwki układać skórkami do dołu, ciasno jedna obok drugiej po całym cieście.Na wierzch pokruszyć, rozetrzeć w palcach przygotowane ciasto na kruszonkę.Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 45 minut.kruszonka :Składniki kruszonki zagnieść i rozdrobnić na małe okruszki. Jeśli kruszonka będzie zbyt klejąca podsypać niewielką ilością
mąki, powinna rozcierać się w palcach na małe kawałeczki.