ßßß
Jesienią starajmy się wykorzystywać wszystkie jej dary, gdyż najlepiej smakują i cenowo są przystępne. Wcześniej były jabłka w szarlotce, a dziś będą w roli głównej pyszne śliwki węgierki. Węgierki będą na ucieranym cieście i z pyszną bardzo chrupiącą kruszonką. Ciasto śliwkowe jest o umiarkowanej słodyczy, więc jeśli ktoś lubi bardzo słodkie to powinien zwiększyć nieco ilość dodanego cukru. Oczywiście należy również brać pod uwagę jak słodkie mamy śliwki. Do tego ciasta najlepiej użyć prawdziwych węgierek, gdyż nie są wodniste i w cieście podczas pieczenia nie rozpływają się.
Składniki:(forma 34 cm x 25 , 5 cm x 7 cm)Ciasto:3 jajka1 szklanka cukru3 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 margaryna3 łyżki śmietanykruszonka:150 g mąki pszennej100 g cukru pudru100 g masła (zimne)dodatkowo:1 - 1 1/2 kg śliwek węgierekPrzygotowanie:ciasto:Margarynę utrzeć z cukrem (do rozpuszczenia się cukru), ucierając dodawać po jednym żółtku oddzielonym od białka (z białek będzie piana).Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem i śmietanę, dokładnie utrzeć (będzie dość gęste ciasto). Gdy ciasto będzie dokładnie utarte dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wmieszać w ciasto.Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i powciskać w nie połówki śliwek. Śliwki układać skórkami do dołu, ciasno jedna obok drugiej po całym cieście.Na wierzch pokruszyć, rozetrzeć w palcach przygotowane ciasto na kruszonkę.Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 45 minut.kruszonka :Składniki kruszonki zagnieść i rozdrobnić na małe okruszki. Jeśli kruszonka będzie zbyt klejąca podsypać niewielką ilością mąki, powinna rozcierać się w palcach na małe kawałeczki.