ßßß
4 jaja ¾ szklanki cukru1,5 szklanki mąki pszennej tortowej2 łyżki cukru waniliowego1,5 łyżki kakao1,5 łyżki mąki ziemniaczanej250 gramów roztopionej margaryny lub masłaszczypta soli1 łyżeczka proszku do pieczeniakrem jogurtowy:550 gramów jogurtu naturalnego350 gramów truskawek (mogą być mrożone)5 łyżek cukru pudru4 łyżeczki żelatyny1/3 szklanki wrzącej wodypolewa czekoladowa:55 gramów masła2 łyżki gęstej śmietany 18 %6 płaskich łyżek cukru2 kopiaste łyżki ciemnego kakao200 gramów truskawek do dekoracjiJaja ubić z cukrami na puszystą pianę. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Do piany dodać kakao, masło lub margarynę, sól, mąki z proszkiem, wszystko zmiksować na jednolitą masę. Na papierze do pieczenia obrysować obwód wokół dna tortownicy o średnicy 26 cm. Na okrąg nałożyć 3 łyżki ciasta, rozsmarować według kształtu, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 6 minut. Upieczony placek wraz z pergaminem ułożyć na płaskiej powierzchni do wystygnięcia. W ten sam sposób upiec jeszcze 5 placków.Truskawki wrzucić do rondla, nie dolewając wody poddusić do miękkości, następnie zmiksować i schłodzić.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, schłodzić (ma być wciąż płynna).Jogurt wymieszać z truskawkami i cukrem pudrem. Zahartowaną dwiema łyżkami masy jogurtowej żelatynę dokładnie wymieszać z kremem truskawkowym. Tężejącym kremem przełożyć placki.Wstawić do schłodzenia do lodówki.W rondlu zagrzać masło z resztą składników, uwaga, nie dopuścić do zagotowania, zestawić z gazu i intensywnie wszystko wymieszać, żeby masa była jednorodna. Polać wierzch ciasta i udekorować pozostałymi truskawkami.

