Wykonanie
Jest trochę pracochłonny, ale uważam, że warto. Delikatne
kakaowe blaty przełożone lekkim
jogurtowo -
truskawkowym kremem komponują się świetnie i myślę, że równie dobrze się prezentują :)

4
jaja ¾ szklanki
cukru1,5 szklanki
mąki pszennej tortowej2 łyżki
cukru waniliowego1,5 łyżki
kakao1,5 łyżki
mąki ziemniaczanej250 gramów roztopionej
margaryny lub
masłaszczypta
soli1 łyżeczka
proszku do pieczeniakrem
jogurtowy:550 gramów
jogurtu naturalnego350 gramów
truskawek (mogą być mrożone)5 łyżek
cukru pudru4 łyżeczki
żelatyny1/3 szklanki wrzącej
wodypolewa czekoladowa:55 gramów
masła2 łyżki gęstej
śmietany 18 %6 płaskich łyżek
cukru2 kopiaste łyżki ciemnego
kakao200 gramów
truskawek do dekoracji
Jaja ubić z
cukrami na puszystą pianę. Obie
mąki przesiać z
proszkiem do pieczenia. Do piany dodać
kakao,
masło lub
margarynę,
sól,
mąki z proszkiem, wszystko zmiksować na jednolitą masę. Na papierze do pieczenia obrysować obwód wokół dna tortownicy o średnicy 26 cm. Na okrąg nałożyć 3 łyżki ciasta, rozsmarować według kształtu, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 6 minut. Upieczony placek wraz z pergaminem ułożyć na płaskiej powierzchni do wystygnięcia. W ten sam sposób upiec jeszcze 5 placków.
Truskawki wrzucić do rondla, nie dolewając
wody poddusić do miękkości, następnie zmiksować i schłodzić.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, schłodzić (ma być wciąż płynna).
Jogurt wymieszać z
truskawkami i
cukrem pudrem. Zahartowaną dwiema łyżkami masy jogurtowej
żelatynę dokładnie wymieszać z kremem
truskawkowym. Tężejącym kremem przełożyć placki.Wstawić do schłodzenia do lodówki.W rondlu zagrzać
masło z resztą składników, uwaga, nie dopuścić do zagotowania, zestawić z gazu i intensywnie wszystko wymieszać, żeby masa była jednorodna. Polać wierzch ciasta i udekorować pozostałymi
truskawkami.


