Wykonanie
Przepis na ten torcik widziałam już w gazecie
wieki temu, nawet przepisałam go sobie i wydrukowałam. Niestety jakoś nie miałam kiedy się do niego zabrać. Jednak jak zobaczyłam majową propozycję Ewelosy do Weekendowej
Cukierni wiedziałam, że go zrobię. W końcu uwielbiam
kawę i ciasta
jogurtowe no i maj jest dla mnie szczególny. Tym torcikiem zrobiłam sobie i mojej Teściowej mały prezencik na urodziny.

Składniki :Ciasto:2 łyżki
bułki tartej125 g
masła80 g
cukru4 łyżeczki
cukru waniliowegoszczypta
soli2
jajka100 g
mąki pszennej50 g
mąki ziemniaczanej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaBiały krem:750 g
jogurtu naturalnego90 g
cukru5 łyżeczek
żelatyny2 łyżki gorącej
wody200 ml
śmietany kremówkiCiemny krem i dekoracja:450 g
jogurtu naturalnego80 g
cukru4 łyżki
kawy rozpuszczalnej4 łyżeczki
żelatyny2 łyżki gorącej
wodykakaoSposób przygotowania:Piekarnik nagrzewamy do 200’C. Tortownice o średnicy 26 cm smarujemy
masłem i wysypujemy
bułką tartą.Miękkie
masło ucieramy z
cukrem, 2 łyżeczkami
cukru waniliowego i
solą na kremową masę.Dodajemy po jednym
jajku i ucieramy.Przesiewamy do masy obie
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia.Wylewamy do formy, wygładzamy i pieczemy 30 minut. Studzimy.Ciasto wykładamy na paterę i spinamy obręczą do
tortów.Przygotowujemy biały krem:
jogurt łączymy z
cukrem i 2 łyżeczkami
cukru waniliowego.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy i łączymy z 3 łyżkami masy jogurtowej a następnie z resztą
jogurtu.Ubijamy 100 ml kremówki i delikatnie łączymy z białą masą
jogurtową. Ciasto smarujemy 2/3 kremu i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Pozostałą 1/3 kremu odstawiamy w temperaturze pokojowej.Przygotowujemy ciemny krem:
jogurt mieszamy z
cukrem i
kawą w proszku.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy i łączymy z 3 łyżkami masy jogurtowej a następnie z resztą
jogurtu.Ubijamy na sztywno 100 ml kremówki i delikatnie łączymy z masą
kawową. Ciemny krem wykładamy na jasny.Tort wkładamy ponownie do lodówki i schładzamy około 20 minut.Odłożony biały krem mieszamy i delikatnie wykładamy na wierzch.Wstawiamy ciasto na noc do lodówki.Przed podaniem tort posypujemy
kakao, używając małych i większych szablonów z motywem kwiatowym./wydrukuj przepis/