ßßß Cookit - przepis na Miętowe babeczki do koszyczka

Miętowe babeczki do koszyczka

nazwa

Wykonanie

Już od kilku lat mam silikonową foremkę do pieczenia małych babeczek, takich wielkości muffinków. Do tej pory jakoś nie korzystałam z niej w celach typowo babkowych. W tym roku pomyślałam, że takie mini babeczki będą idealne do koszyczka. Ponieważ mięta na moim parapecie się nieprzyzwoicie rozrasta postanowiłam, że wykorzystam pomysł Kasi i upiekę babeczki z dodatkiem mięty. "Przerobiłam" mój sprawdzony przepis na babkę piaskową i 6 babeczek w sam raz do koszyczka gotowych.
Składniki:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
125 dag masła
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki kakao
szczypta soli
garść drobno posiekanych liści mięty
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać po 1 żółtku cały czas ucierając. W misce wymieszać 2 rodzaje mąk, miętę i proszek do pieczenia. Mąki dodać do masy maślanej i wymieszać. Masę podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli. Większą część białek dodać do masy z kakao i wymieszać, pozostałe białka do masy białek i też wymieszać. Nakładać do każdego otworu na babkę w połowie masę białą i kakaową (kolejność dowolna). Babeczki piec około 20 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/04/Mietowe-babeczki-do-koszyczka.html