Wykonanie
Ponieważ święta Wielkanocne zbliżają się wielkim krokami, śpieszę z pyszną propozycją. Oto babka piaskowa. Charakteryzuje się ona bardzo prostym przepisem. Ten placuszek przygotowuję nie tylko na święta. Taka babka to fajny dodatek do popołudniowej
herbatki, szczególnie w tak szare i zimne dni jak dzisiaj.
SKŁADNIKI4
jajka;1 szklanka
cukru;1 szklanka
mąki pszennej;3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej;1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia;1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej;1 kostka
masła;
cukier waniliowy;2 łyżki ciemnego
kakao.WYKONANIE
Masło rozpuszczamy i zostawiamy, aby przestygło.
Jajka miksujemy z
cukrem i
cukrem wanilinowym na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodajemy przesianą
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
sodą. Dolewamy rozpuszczone
masło. Wszystko razem dokładnie miksujemy. Odlewamy 1/3 ciasta, dodajemy do niego
kakao i mieszamy. Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto białe, a na wierzch ciasto z
kakaem. Pieczemy około 50 minut w 170 stopniach. Smacznego!