ßßß
SKŁADNIKI4 jajka;1 szklanka cukru;1 szklanka mąki pszennej;3/4 szklanki mąki ziemniaczanej;1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;1 kostka masła;cukier waniliowy;2 łyżki ciemnego kakao.WYKONANIEMasło rozpuszczamy i zostawiamy, aby przestygło. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Dolewamy rozpuszczone masło. Wszystko razem dokładnie miksujemy. Odlewamy 1/3 ciasta, dodajemy do niego kakao i mieszamy. Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto białe, a na wierzch ciasto z kakaem. Pieczemy około 50 minut w 170 stopniach. Smacznego!