Wykonanie
Składniki:- 4
jajka- 200g
masła- 200g
mąki pszennej- 2 op.
cukru waniliowego- 4 łyżki
kakao- 1/2 łyżeczki
soli- 200g
cukruSposób przygotowania:1.
Masło rozpuszczamy, lekko studzimy.
Białka ze szczyptą
soli ubijamy na sztywno, pod koniec dodając jedno opakowanie
cukru waniliowego.2. Do
żółtek wsypujemy
sól,
cukier i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, następnie na przemian dodajemy rozpuszczone
masło i
mąkę. Ciasto delikatnie mieszamy z ubitymi
białkami, później dzielimy je na dwie części. Do jednaj wsypujemy
kakao, dokładnie mieszamy, natomiast do drugiej części pozostały
cukier waniliowy.3. Małą keksówkę smarujemy tłuszczem, obsypujemy
mąką. Za pomocą łyżki wkładamy do formy obie masy na przemian, aby tworzyły efekt marmuru.4. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, na ok. 1 godz. (do suchego patyczka).