Wykonanie
Kochani już jutro będziemy czekać na pierwszą gwiazdkę,już dziś zapraszam Was na pyszną słodką gwiazdę z
miodem i
olejem rzepakowym.. Nie od dziś wiadomo ze bardzo zdrowy.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 dlatego od dawna gości w mojej kuchni,dzięki temu z rodziną utrzymujemy stały poziom cholesterolu we
krwi. Gwiazdę najlepiej przygotować wcześniej pięknie pachnie,pyszne w smaku w połączeniu z kremem poezja smaku.Już mam zamówienie mam przygotować na święta dla rodzinki

składnikiciasto2 1/2 szkl
mąki3
jajka3/4 szkl
cukru1/2 szkl kwaśniej
śmietany1/2 szkl
piwa Książęce3/4 szkl
miodu3 łyżki
cynamonu1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia5 łyżek
olejuskładniki na krem4
żółtka250 ml słodkiej
śmietanki 30%250 g
masła100 g
cukru pudruaromat waniliowypolewa13 dag
margaryny5 łyżek
cukru pudru Królewski3 łyżki
kakao2 łyżki
wody1 łyżka
żelatyny5 łyżek kwaśnej gęstej
śmietany1słoik
konfitury porzeczkowej
pisaki do dekoracji.

WykonanieDo miski wsypujemy
cukier,dodajemy żółta ucieramy na puszystą masę.Do rondla wlewamy mód,roztapiamy studzimy wlewamy do
jajek cały czas mieszając.Następnie dodajemy
piwo,
śmietanę,
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
cynamonem,
olej dokładnie mieszamy.Foremkę do ciasta w moim przypadku gwiazdę smarujemy
margaryną,obsypujemy
margaryną do której wkładamy ciasto.Piekarnik nastawiamy na 200 stopni pieczemy około 50 minut.Na drugi dzień kroimy ciasto na pół.Masa śmietanowaDo garnka wlewamy ś
mietank ę dodajemy
wanilię gotujemy.Do miski metalowej wkładamy
cukier puder dodajemy
żółtka następnie wstawiamy na garnek z wrzącą
wodą i ubijamy,powoli wlewamy gorącą
śmietanę aż masa lekko zgęstnieje.Studzimy w temperaturze pokojowej.Do miski wkładamy
masło ucieramy na puszystą masę,dodajemy po 1-2 łyżki masy śmietankowej ubijamy na najwyższych obrotach.
Polewa czekoladowaW wodzie rozpuszczamy
żelatynę. Do garnka wkładamy
margarynę,
cukier puder ,
kakao podgrzewamy rozpuszczenia się składników dodajemy . rozpuszczoną
żelatynę dobrze mieszamy . Po przestudzeniu (lekko ciepła) dodajemy (po łyżce)
śmietanę. Roztrzepujemy.Pierwszy placek miodownika smarujemy
konfiturą porzeczkową, na nią wykładamy krem przykrywamy drugim plackiem,polewę
czekoladą wylewamy na ciasto robimy dekoracje.