Wykonanie

Dwa
czekoladowe krążki przełożone wyśmienitym kremem jajeczno-
czereśniowym. Idealne pożegnanie
czereśniowego sezonu. Niestety nie mam zdjęcia ciasta w przekroju, ale uwierzcie wygląda wspaniale.Składniki:Ciasto:200g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody150 g
cukru30 g
kakao2
jajka80 ml
śmietany90 g
masła ( roztopione i przestudzone)60 ml
oleju150 ml zimnej
wodyduża szczypta
soliNadzienie:350 g
czereśni (wydrylowanych)150 g
cukru4
żółtka500 ml
śmietany 30%7 łyżeczek
żelatynyPolewa:120 ml
śmietany 30%125 g
gorzkiej czekolady1
jajkoDo nasączenia:1/2 szklanki
wodysok z 1/2
cytrynyczereśnie do dekoracjiCiasto: W misce mieszamy
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
cukier,
kakao i
sól. W drugiej misce mieszamy
jajka i
śmietanę a w trzeciej
masło,
olej i
wodę. Do tłuszczu wsypujemy suche składniki, następnie
jaja ze
śmietaną. Mieszamy do połączenia składników. Na dno tortownicy o wymiarach 24 cm , kładziemy pergamin, natłuszczamy, wlewamy masę i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C, pieczemy do suchego patyczka około 40-50 minut. Gdy przestygnie przecinamy na dwie równe połówki. Nasączamy
wodą z sokiem cytrynowym.Nadzienie:
Czereśnie wrzucamy do garnka, zasypujemy 100g
cukru i podgrzewamy na małym ogniu do chwili puszczenia soku. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut. Studzimy.
Żółtka ubijamy z pozostałym
cukrem w kąpieli
wodnej do chwili aż masa zgęstnieje. Studzimy.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnego
mleka, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Gdy już napęcznieje ustawiamy na niewielkim ogniu i cały czas mieszając rozpuszczamy. Studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy masę
żółtkową i
żelatynę mieszamy do połączenia. Na koniec wlewamy
czereśnie z
syropem i delikatnie mieszamy.Jedną połówkę ciasta układamy na paterze, zaciskamy metalowa obręczą, wlewamy nadzienie i przykrywamy druga połówką ciasta. Wkładamy do lodówki na 12 godzin.Polewa:
Czekoladę dzielimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski, wlewamy
śmietankę i umieszczamy nad garnkiem z gotująca się
wodą. Gdy
czekolada już się rozpuści dodajemy
żółtko i chwile podgrzewamy. Studzimy.Wyjmujemy ciasto z obręczy, górę i boki polewamy częścią polewy, wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie nakładamy pozostałą
czekoladę. Wkładamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy
czereśniami.