ßßß
Dwa czekoladowe krążki przełożone wyśmienitym kremem jajeczno-czereśniowym. Idealne pożegnanie czereśniowego sezonu. Niestety nie mam zdjęcia ciasta w przekroju, ale uwierzcie wygląda wspaniale.Składniki:Ciasto:200g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody150 g cukru30 g kakao2 jajka80 ml śmietany90 g masła ( roztopione i przestudzone)60 ml oleju150 ml zimnej wodyduża szczypta soliNadzienie:350 g czereśni (wydrylowanych)150 g cukru4 żółtka500 ml śmietany 30%7 łyżeczek żelatynyPolewa:120 ml śmietany 30%125 g gorzkiej czekolady1 jajkoDo nasączenia:1/2 szklanki wodysok z 1/2 cytrynyczereśnie do dekoracjiCiasto: W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, kakao i sól. W drugiej misce mieszamy jajka i śmietanę a w trzeciej masło, olej i wodę. Do tłuszczu wsypujemy suche składniki, następnie jaja ze śmietaną. Mieszamy do połączenia składników. Na dno tortownicy o wymiarach 24 cm , kładziemy pergamin, natłuszczamy, wlewamy masę i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C, pieczemy do suchego patyczka około 40-50 minut. Gdy przestygnie przecinamy na dwie równe połówki. Nasączamy wodą z sokiem cytrynowym.Nadzienie: Czereśnie wrzucamy do garnka, zasypujemy 100g cukru i podgrzewamy na małym ogniu do chwili puszczenia soku. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut. Studzimy.Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem w kąpieli wodnej do chwili aż masa zgęstnieje. Studzimy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnego mleka, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Gdy już napęcznieje ustawiamy na niewielkim ogniu i cały czas mieszając rozpuszczamy. Studzimy.Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy masę żółtkową i żelatynę mieszamy do połączenia. Na koniec wlewamy czereśnie z syropem i delikatnie mieszamy.Jedną połówkę ciasta układamy na paterze, zaciskamy metalowa obręczą, wlewamy nadzienie i przykrywamy druga połówką ciasta. Wkładamy do lodówki na 12 godzin.Polewa: Czekoladę dzielimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski, wlewamy śmietankę i umieszczamy nad garnkiem z gotująca się wodą. Gdy czekolada już się rozpuści dodajemy żółtko i chwile podgrzewamy. Studzimy.Wyjmujemy ciasto z obręczy, górę i boki polewamy częścią polewy, wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie nakładamy pozostałą czekoladę. Wkładamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy czereśniami.