ßßß
przepis z moimi małymi modyfikacjami pochodzi stąd250 gram masła250 gram gorzkiej czekolady 60%180 ml gorącej wody300 gram mąki tortowej1,5 łyżeczki sody0,5 łyżeczki proszku do pieczenia60 gram ciemnego kakao180 gram cukru4 średnie jaja120 ml jogurtu naturalnego (mały kubeczek)2 łyżki olejupolewa:150 gram gorzkiej czekolady150 gram masłaW rondelku roztopić masło, dodać gorącą wodę i połamaną na kawałki czekoladę, podgrzać na malutkim ogniu, jednak nie doprowadzać do wrzenia, wyłączyć gaz i mieszać dopóki czekolada się nie rozpuści i wszystko nie połączy się na jednolitą masę, schłodzić do temperatury pokojowej.Mąkę przesiać z sodą, proszkiem do pieczenia, dodać cukier, wymieszać.Do mąki, proszku, cukru i sody dodać jaja, jogurt, olej i przestudzona masę czekoladową, zmiksować na jednolita masę (niezbyt długo).Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem, obsypać kaszą manną lub bułka tartą (co kto woli), wlać ciasto.Piec na drugim poziomie od dołu na funkcji góra-dół w temperaturze 180 stopni przez około 50-55 minut, do suchego patyczka.Zaraz po wyłączeniu piekarnika uchylić lekko drzwi i w tej pozycji trzymać ciasto przez 30 minut, potem wyjmijmy je na blat.Ciasto pęka podczas pieczenia (przynajmniej mnie ;-), raz bardziej raz mniej, jeśli mocno popękało wyrównajmy wierzch nożem.Do rondelka dodajmy masło i połamaną czekoladę, podgrzewajmy na maleńkim ogniu do połączenia składników, przestudźmy lekko ( wtedy zgęstnieje) i polewajmy ciasto w dwóch etapach. Najpierw pierwszy raz, poczekajmy z 5 minut, a potem drugi.
http://www.comfortfood.pl/