ßßß Cookit - przepis na Intensywnie czekoladowe ciasto

Intensywnie czekoladowe ciasto

nazwa

Wykonanie

Po długiej nieobecności spowodowanej nadmiarem obowiązków i nauki, wracam z czekoladową bombą kaloryczną! Już od dłuższego czasu "chodził" za mną smak mocno czekoladowego, wilgotnego, rozpływającego się w ustach ciasta :-) Po przeanalizowaniu dostępnych w sieci i literaturze przepisów, zdecydowałam się na ten opublikowany na stronie małej cukierenki . Efekt zaspokoił moje oczekiwania i z pewnością to ciasto nie raz zawita w moim piekarniku.
Składniki:
Ciasto:
250g masła
250g gorzkiej czekolady (np . Wedla) połamanej na kawałki
2 łyżki kawy rozpuszczalnej (ja przygotowałam w kawiarce i wlałam 3 łyżki)
180ml gorącej wody
300g mąki
1,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
60g ciemnego kakao
180g cukru
4 jajka lekko ubite widelcem
2 łyżki oleju
120ml maślanki lub jogurtu (u mnie jogurt)
Polewa:
150g gorzkiej czekolady
150g masła
Wyko n anie:
Do rondelka włożyć pokrojone na kawałki masło, czekoladę, dodać kawę i wlać 180ml gorącej wody. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę, zdjąć z ognia. D o miski wsypać mąkę, kakao, cukier, sodę, proszek do pieczenia i wymieszać. Do mąki dodać jajka, olej, maślankę i 3-4 razy zmieszać łyżką. Stopniowo wlewać masę czekoladową, mieszając łyżką, aż składniki się połączą. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką okrągłą formę o średnicy ok. 24cm. Wstawić do nagrzanego na 170st piekarnika na najniższy poziom, przy funkcji "góra-dół" i piec przez 60 - 75minut.
Do rondelka o grubym dnie włożyć masło i połamaną gorzką czekoladę, podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Odstawić na 10-15 minut do przestygnięcia. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta polewamy je polewą (wypełniając powstałe najprawdopodobniej pęknięcia).
Źródło:http://skrytozercy.blogspot.com/2013/01/intensywnie-czekoladowe-ciasto.html