ßßß Cookit - przepis na Mississippi mud cake

Mississippi mud cake

nazwa

Wykonanie

Ciasto rodem z USA. Swoją nazwę wzięło od ujścia rzeki, jeśli wyjmiemy je z piekarnika gdy nie będzie do końca dopieczone, będzie "błotniste" niczym dno rzeki...Ciasto jest bardzo czekoladowe i smakowite, wilgotne. Coś dla czekoladoholików. Przepis pochodzi z książki Rosalba Gioffre "Czekolada. Nowa harmonia smaku".
250g masła lub margaryny
250g gorzkiej czekolady (dałam 200g+dodatkowo 15g kakao)
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
180ml wody
300g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
70 g kakao (niesłodzone)
250g cukru
4 jajka
120 ml maślanki (ew. jogurt, kefir)
2 łyżki oleju
Piekłam w blaszce 22x22cm, może być tortownica.
Blaszkę posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 160ºC.
W garnku rozpuścić masło, wodę, czekoladę i kawę. Mieszać i gotować na małym ogniu, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Zdjąć z palnika i zostawić do ostygnięcia.
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cukier wymieszać w misce. Osobno wymieszać maślankę z jajkami i olejem. Dodać do suchych składników i wymieszać. Dodać ostudzoną masę czekoladową. Wszystko dokładnie wymieszać. i przelać do formy.
Piec ok. 50÷60minut. Ciasto należy wyjąć gdy włożony patyczek w środek ciasta będzie lekko wilgotny. Ciasto wyjąć i ostudzić. Polać polewą.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2011/12/Mississippi-mud-cake.html