Wykonanie

Jedno z najlepszych klasycznych połączeń smaków
truskawki i
czekolada. Wykorzystałam je do przygotowania
tortu. Trzy wilgotne krążki ciasta przełożone niesamowitą, intensywną masą
czekoladową, do tego lekko kwaskowata
konfitura a całość schowana za
ciasteczkowym "płotem". Piękny tort, bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, nawet amatorzy sobie z nim poradzą :DSkładniki:400 g
mąki250 g
cukru50 g
kakao1/2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody3
jajka150 ml kwaśnej
śmietany175 g
masła (rozpuszczone i przestudzone)125 ml
oleju300 ml zimnej
wodyKrem:175 g
gorzkiej czekolady250 g
masła temp. pokojowa200 g
cukru pudruDodatkowo:220 g
konfitury truskawkowej2 opakowania
ciastek milka lila stixświeże
truskawki do dekoracjiTortownica 21-22 cm, pergaminem wykładamy tylko dno formyPotrzebne nam będą trzy miski. W pierwszej mieszamy:
mąkę,
kakao,
cukier,
sól, proszek,
sodę. W drugiej
jajka i kwaśną
śmietanę. W trzeciej rozpuszczone
masło,
olej i
wodę. Do trzeciej miski wsypujemy suche składniki, mieszamy dodajemy
śmietanę z
jajkami. mieszamy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy w 180*C, do suchego patyczka około 70-80 minut. Studzimy. Wyjmujemy ciasto z foremki i odklejamy pergamin. Ścinamy wierzch ciasta (chodzi o to żeby wyrównać). Dzielimy ciasto na 3 równe krążki.Krem: rozpuszczamy
czekoladę w kąpieli
wodnej i lekko studzimy. W misce ucieramy
masło z
cukrem pudrem. Cały czas mieszając wlewamy cienkim strumykiem
czekoladę.Przełożenie: na paterę wykładamy pierwszy krążek ciasta, następnie porcję
konfitury,
krem czekoladowy, krążek ciasta,
konfitura,krem, ciasto a resztą kremu smarujemy wierzch i boki
tortu. Wokół
tortu przyklejamy
ciasteczka tworząc coś w rodzaju płotu ;}. Wkładamy do lodówki, żeby masa stężała. Przed podaniem na wierzch ciasta układamy kawałki świeżych
truskawek.