ßßß Cookit - przepis na Tort czekoladowo-truskawkowy

Tort czekoladowo-truskawkowy

nazwa

Wykonanie

Jedno z najlepszych klasycznych połączeń smaków truskawki i czekolada. Wykorzystałam je do przygotowania tortu. Trzy wilgotne krążki ciasta przełożone niesamowitą, intensywną masą czekoladową, do tego lekko kwaskowata konfitura a całość schowana za ciasteczkowym "płotem". Piękny tort, bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, nawet amatorzy sobie z nim poradzą :D
Składniki:
400 g mąki
250 g cukru
50 g kakao
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 jajka
150 ml kwaśnej śmietany
175 g masła (rozpuszczone i przestudzone)
125 ml oleju
300 ml zimnej wody
Krem:
175 g gorzkiej czekolady
250 g masła temp. pokojowa
200 g cukru pudru
Dodatkowo:
220 g konfitury truskawkowej
2 opakowania ciastek milka lila stix
świeże truskawki do dekoracji
Tortownica 21-22 cm, pergaminem wykładamy tylko dno formy
Potrzebne nam będą trzy miski. W pierwszej mieszamy:mąkę, kakao, cukier, sól, proszek, sodę. W drugiej jajka i kwaśną śmietanę. W trzeciej rozpuszczone masło, olej i wodę. Do trzeciej miski wsypujemy suche składniki, mieszamy dodajemy śmietanę z jajkami. mieszamy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy w 180*C, do suchego patyczka około 70-80 minut. Studzimy. Wyjmujemy ciasto z foremki i odklejamy pergamin. Ścinamy wierzch ciasta (chodzi o to żeby wyrównać). Dzielimy ciasto na 3 równe krążki.
Krem: rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i lekko studzimy. W misce ucieramy masło z cukrem pudrem. Cały czas mieszając wlewamy cienkim strumykiem czekoladę.
Przełożenie: na paterę wykładamy pierwszy krążek ciasta, następnie porcję konfitury, krem czekoladowy, krążek ciasta, konfitura,krem, ciasto a resztą kremu smarujemy wierzch i boki tortu. Wokół tortu przyklejamy ciasteczka tworząc coś w rodzaju płotu ;}. Wkładamy do lodówki, żeby masa stężała. Przed podaniem na wierzch ciasta układamy kawałki świeżych truskawek.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2014/03/tort-czekoladowo-truskawkowy.html