Wykonanie
Kiedyś, kiedyś pewna firma wprowadziła na rynek ciasta w proszku Kopiec kreta i Kilimandżaro. Niestety kilimandżaro wycofali z produkcji a szkoda bo było naprawdę bardzo dobre. W
sumie to było jedyne ciasto w proszku, które kupowałam raczej stronie od takich. Tamto było z
brzoskwiniami ja zapraszam na wersje z
truskawkami. Bardzo fajny przepis na ciasto
czekoladowe, które jest mięciutkie, puszyste i zawsze się udaje ( nie pamiętam, ale jest to chyba przepis Nigelli). Masa powstała na bazie kompotu
truskawkowego,
galaretek i
bitej śmietany. Fantastyczna masa, polecam. Całość oprócz tego, że świetnie wygląda to jeszcze rewelacyjnie smakuje.Składniki:Ciasto:400 g
mąki pszennej200 g
cukru50 g
kakao2 łyżeczki
cukru waniliowego1 łyżeczka
sody2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli3
jajka150 ml kwaśnej
śmietany175 g
masła rozpuszczonego i ostudzonego125 ml
oleju300 ml zimnej
wodyNadzienie:500 g
truskawek500 ml
śmietany kremówki3
galaretki truskawkowecukier puder do oprószenia
truskawki do dekoracjitortownica 24 cmPotrzebne nam będą trzy miski. Do pierwszej wsypujemy przesianą
mąkę,
cukier,
kakao,
cukier waniliowy,
sodę,
proszek do pieczenia i
sól, dokładnie mieszamy. W drugiej łączymy ze sobą
jajka i
śmietanę. W trzeciej
olej,
wodę i
masło. Do trzeciej miski cały czas mieszając wsypujemy suche składniki, następnie
jajka ze
śmietaną. Mieszamy do połączenia składników. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem i natłuszczonej. Pieczemy do suchego patyczka około 50 minut w temperaturze 180*C. Studzimy ( ciasto można upiec dzień wcześniej).Nadzienie:
Truskawki przekładamy do garnka zalewamy dwoma szklankami
wody i gotujemy do miękkości. Zdejmujemy z palinka i miksujemy. Wsypujemy
galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do stężenia.
Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy łyżkę
galaretki mieszamy, następnie wkładamy całość ( chodzi o to żeby
śmietana się nie zważyła). Masa musi porządnie zgęstnieć, nie może być lejąca. W przeciwnym razie kawałki ciasta mogą nam spłynąć!Mniej więcej na 3/4 wysokości przekrawamy ciasto (cienka część ciasta powinna
mieć grubość 1,5-2 cm). Grubszą część przekładamy na paterę. Wykładamy masę pozostawiając od brzegu centymetrowy margines. Z masy tworzymy coś na kształt kopuły. Drugą cześć ciasta dzielimy na 12 trójkątów. Najlepiej przy pomocy noża przenosimy kawałki ciasta i układamy jeden obok drugiego. Oprószamy
cukrem pudrem i przed podaniem na szczycie układamy pokrojone kawałki
truskawek. Przechowujemy w lodówce.