ßßß
Kiedyś, kiedyś pewna firma wprowadziła na rynek ciasta w proszku Kopiec kreta i Kilimandżaro. Niestety kilimandżaro wycofali z produkcji a szkoda bo było naprawdę bardzo dobre. W sumie to było jedyne ciasto w proszku, które kupowałam raczej stronie od takich. Tamto było z brzoskwiniami ja zapraszam na wersje z truskawkami. Bardzo fajny przepis na ciasto czekoladowe, które jest mięciutkie, puszyste i zawsze się udaje ( nie pamiętam, ale jest to chyba przepis Nigelli). Masa powstała na bazie kompotu truskawkowego, galaretek i bitej śmietany. Fantastyczna masa, polecam. Całość oprócz tego, że świetnie wygląda to jeszcze rewelacyjnie smakuje.Składniki:Ciasto:400 g mąki pszennej200 g cukru50 g kakao2 łyżeczki cukru waniliowego1 łyżeczka sody2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli3 jajka150 ml kwaśnej śmietany175 g masła rozpuszczonego i ostudzonego125 ml oleju300 ml zimnej wodyNadzienie:500 g truskawek500 ml śmietany kremówki3 galaretki truskawkowecukier puder do oprószeniatruskawki do dekoracjitortownica 24 cmPotrzebne nam będą trzy miski. Do pierwszej wsypujemy przesianą mąkę, cukier, kakao, cukier waniliowy, sodę, proszek do pieczenia i sól, dokładnie mieszamy. W drugiej łączymy ze sobą jajka i śmietanę. W trzeciej olej, wodę i masło. Do trzeciej miski cały czas mieszając wsypujemy suche składniki, następnie jajka ze śmietaną. Mieszamy do połączenia składników. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem i natłuszczonej. Pieczemy do suchego patyczka około 50 minut w temperaturze 180*C. Studzimy ( ciasto można upiec dzień wcześniej).Nadzienie: Truskawki przekładamy do garnka zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy do miękkości. Zdejmujemy z palinka i miksujemy. Wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy łyżkę galaretki mieszamy, następnie wkładamy całość ( chodzi o to żeby śmietana się nie zważyła). Masa musi porządnie zgęstnieć, nie może być lejąca. W przeciwnym razie kawałki ciasta mogą nam spłynąć!Mniej więcej na 3/4 wysokości przekrawamy ciasto (cienka część ciasta powinna mieć grubość 1,5-2 cm). Grubszą część przekładamy na paterę. Wykładamy masę pozostawiając od brzegu centymetrowy margines. Z masy tworzymy coś na kształt kopuły. Drugą cześć ciasta dzielimy na 12 trójkątów. Najlepiej przy pomocy noża przenosimy kawałki ciasta i układamy jeden obok drugiego. Oprószamy cukrem pudrem i przed podaniem na szczycie układamy pokrojone kawałki truskawek. Przechowujemy w lodówce.
