Wykonanie
Będę szczera - nigdy nie rozumiałam tej czerwcowej gorączki truskawkowej. I te zachwyty na wszystkich forach kulinarnych: 'już są!!' ;-). Znam o wiele smaczniejsze czerwcowe
owoce... Co nie znaczy oczywiście, że
truskawek nie lubię. A do niektórych ciast i deserów nie znajdziecie lepszych. Jak do tych babeczek na przykład. Babeczki są leciutkie jak puch, delikatne,
śmietana słodka, a
truskawki powodują, że całość nie jest zbyt mdła. Smacznego!Składniki na 18 niedużych babeczek:225 g
masła160 g drobnego
cukru do wypieków225 g
mąki pszennej4
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2/3 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę,
sodę oczyszczoną i
proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać odłożone wcześniej suche składniki, ekstrakt z
wanilii i wymieszać szpatułką do połączenia się składników.Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości. Piec około 25 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.Krem:350 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej4 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii350 g małych
truskawek4 łyżki
galaretki truskawkowej1 łyżka gorącej
wodyBitą śmietanę umieścić w misie miksera i ubić z
cukrem i z ekstraktem z
wanilii. Wyłożyć na wystudzone babeczki. Na górze układać przekrojone
truskawki.
Galaretkę zalać gorącą
wodą, wymieszać do rozpuszczenia
galaretki (można dodać więcej
wody).
Truskawki posmarować tężejącą
galaretką, schłodzić.Smacznego :-).Przepis z '500 cupcakes & muffins'.