ßßß
Składniki: na tortownicę o średnicy około 24 – 25 cmBiszkopt:2 łyżki mąki pszennej2/3 łyżki mąki ziemniaczanej2 jajka2 łyżki cukru2/3 łyżeczki proszku do pieczeniaPianka:500 g truskawek510 g śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)6 łyżeczek żelatyny¼ szklanki wody3 łyżki cukru pudruGalaretka:szklanka truskawek1 galaretka truskawkowaWykonanie:Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem. Dodajemy żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wyjęciu studzimy.Pianka: truskawki miksujemy. Do małej miseczki wlewamy gorącą wodę. Wsypujemy do niej żelatynę i mieszamy. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. Śmietankę ubijamy dodając pod koniec cukier puder. Uważajmy, żeby za długo jej nie ubijać, bo może nam się nie przebić. Przestudzoną żelatynę dodajemy do musu truskawkowego i mieszamy. Następnie, miksując, mus z żelatyną dodajemy do śmietanki.Przygotowaną piankę truskawkową wylewamy na przestudzony biszkopt i wkładamy do lodówki na kilka godzin.Po zastygnięciu pianki przygotowujemy galaretkę z truskawkami : truskawki myjemy i kroimy w plastry. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli chcemy aby galaretka była twardsza, dodajemy mniej wody niż jest to wskazane na opakowaniu. Pokrojone truskawki układamy na piance truskawkowej. Następnie zalewamy je ostudzoną galaretką. Ponownie chłodzimy lodówce, dopóki galaretka nie stężeje. Przetrzymujemy w zimnie.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!