ßßß
Sezon na truskawki trwa w najlepszeSą to bardzo uniwersalne owoce, dające szerokie możliwościkochającym kuchenne eksperymenty…Ja do nich z całą pewnością należę.Moja dzisiejsza propozycja to rolada z truskawkami, z masą na bazie serka mascarpone.Zaznaczam, że nie jest tak trudna do wykonania, jakby się wydawało.Potrzebna jest odrobina wprawy i pyszne ciasto jest gotowe w pół godziny.Potrzebujemy:Na biszkopt:kuchenną, lnianą ściereczkę1 opakowanie cukru wanilinowego3 jajka2 łyżki drobnego cukru3 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej1/4 łyżeczki proszku do pieczeniaNa masę:500 g śmietany kremówki 36 % (użyłam łowickiej)250 g serka mascarpone1/3 szklanki cukru pudru2 galaretki truskawkoweszklanka gorącej wodyokoło 20 świeżych truskawekPrzygotowanie:Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę.Dosypujemy cukier i dalej ubijamy.Dodajemy kolejno żółtka, dalej ubijając.Na koniec wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem;nie miksujemy, tylko delikatnie mieszamy.Blachę o boku 28 – 34 cm wykładamy papierem do pieczenia,wylewamy masę biszkoptową, wyrównujemy.Pieczemy około 8 minut w temperaturze 180ºC na termoobiegu.Po upieczeniu, biszkopt wykładamy na wilgotną, lnianą ściereczkę, papierem do pieczenia do góry (wcześniej obsypujemy ściereczkę cukrem wanilinowym).Odklejamy papier i biszkopt razem z lnianym ręcznikiem zwijamy w rulon.Odstawiamy i przechodzimy do wykonania masy.Galaretki zalewamy szklanką gorącej wody; dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno; pod koniec dodajemy cukier i dalej ubijamy, dodając po łyżce serka mascarpone.Kiedy masa uzyska jednolitą konsystencję dolewamy wystudzone galaretki i mieszamy do połączenia składników. Masa powinna być od razu gęsta.Jeśli nie zgęstnieje, odstawiamy ją do lodówki i czekamy, aż będzie na tyle gęsta,aby można było wyłożyć ją na biszkopt.Odwijamy biszkopt. Wykładamy masę, pozostawiając około 3 cm zewnętrznego boku biszkoptu „suchego” (aby masa nie wypłynęła na zewnątrz po zwinięciu).Na masę równomiernie wykładamy pokrojone truskawki i zwijamy w rulon, tak jak poprzednio (bez ściereczki).Ozdabiamy pozostałą masą i truskawkami.Odstawiamy do schłodzenia na przynajmniej dwie godziny.Rolada wygląda bardzo efektownie i tak też smakuje.Jest bardzo lekkim ciastem; idealnym deserem na upalne dni.Polecam











Brak powiązanych wpisów.