Wykonanie

Sezon na
truskawki trwa w najlepsze
Są to bardzo uniwersalne
owoce, dające szerokie możliwości
kochającym kuchenne eksperymenty…
Ja do nich z całą pewnością należę.
Moja dzisiejsza propozycja to rolada z
truskawkami, z masą na bazie
serka mascarpone.
Zaznaczam, że nie jest tak trudna do wykonania, jakby się wydawało.
Potrzebna jest odrobina wprawy i pyszne ciasto jest gotowe w pół godziny.
Potrzebujemy:
Na
biszkopt:
kuchenną, lnianą ściereczkę
1 opakowanie
cukru wanilinowego3
jajka2 łyżki drobnego
cukru3 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaNa masę:
500 g
śmietany kremówki 36 % (użyłam łowickiej)
250 g
serka mascarpone1/3 szklanki
cukru pudru2
galaretki truskawkoweszklanka gorącej
wodyokoło 20 świeżych
truskawekPrzygotowanie:
Białka oddzielamy od
żółtek, ubijamy na sztywną pianę.
Dosypujemy
cukier i dalej ubijamy.
Dodajemy kolejno
żółtka, dalej ubijając.
Na koniec wsypujemy
mąki wymieszane z proszkiem;
nie miksujemy, tylko delikatnie mieszamy.
Blachę o
boku 28 – 34 cm wykładamy papierem do pieczenia,
wylewamy masę
biszkoptową, wyrównujemy.
Pieczemy około 8 minut w temperaturze 180ºC na termoobiegu.
Po upieczeniu,
biszkopt wykładamy na wilgotną, lnianą ściereczkę, papierem do pieczenia do góry (wcześniej obsypujemy ściereczkę
cukrem wanilinowym).
Odklejamy papier i
biszkopt razem z lnianym ręcznikiem zwijamy w rulon.
Odstawiamy i przechodzimy do wykonania masy.
Galaretki zalewamy szklanką gorącej
wody; dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno; pod koniec dodajemy
cukier i dalej ubijamy, dodając po łyżce
serka mascarpone.
Kiedy masa uzyska jednolitą konsystencję dolewamy wystudzone
galaretki i mieszamy do połączenia składników. Masa powinna być od razu gęsta.
Jeśli nie zgęstnieje, odstawiamy ją do lodówki i czekamy, aż będzie na tyle gęsta,
aby można było wyłożyć ją na
biszkopt.
Odwijamy
biszkopt. Wykładamy masę, pozostawiając około 3 cm zewnętrznego
boku biszkoptu „suchego” (aby masa nie wypłynęła na zewnątrz po zwinięciu).
Na masę równomiernie wykładamy pokrojone
truskawki i zwijamy w rulon, tak jak poprzednio (bez ściereczki).
Ozdabiamy pozostałą masą i
truskawkami.
Odstawiamy do schłodzenia na przynajmniej dwie godziny.
Rolada wygląda bardzo efektownie i tak też smakuje.
Jest bardzo lekkim
ciastem; idealnym deserem na upalne dni.
Polecam













Brak powiązanych wpisów.