Wykonanie
Sezon na
truskawki w pełni! Polecam klasyczną
truskawkową kostkę, która za pewne nie raz gości na Waszych stołach w tym okresie. U mnie także :-), w jak najbardziej klasycznej wersji, czyli puszysty
biszkopt posmarowany
śmietankowym kremem, na wierzchu świeże, słodkie
truskawki w
czerwonej galaretce. Pycha!
Składniki na
biszkopt (blacha o wymiarach 30 cm x 25 cm):4
jajka klasy M (w temperaturze pokojowej)3/4 szklanki
mąki pszennej tortowej1/2 szklanki
cukruszczypta
soli1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki na krem:250 ml
śmietany kremówki 30-36%2 łyżki
serka mascarpone2 łyżki
cukru pudruDodatkowo:ok. 1 kg
truskawek2
truskawkowe galaretki800 ml gorącej
wodyWykonanie
biszkopt:Do mniejszej miski przesiewamy
mąkę i
proszek do pieczenia. Suche składniki mieszamy i odstawiamy.
Białka oddzielamy od
żółtek, przekładamy do większej miski i ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Do ubitych
białek stopniowo dosypujemy
cukier i wrzucamy po jednym
żółtku, cały czas miksując. Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując dodajemy w dwóch partiach suche składniki. Puszyste ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Upieczony
biszkopt odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Galaretkę przesypujemy do miski, zalewamy gorącą
wodą i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Wykonanie krem:Do wysokiego naczynia przelewamy
śmietanę i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Gdy
śmietana się ładnie ubije dodajemy
cukier puder, miksujemy i dodajemy
serek mascarpone. Łączymy wszystkie składniki dokładnie, ale nie miksujemy zbyt długo, aby
śmietana się nie zważyła.
Truskawki myjemy pod bieżącą
wodą, osuszamy.
Biszkopt smarujemy kremem, rozkładamy
truskawki, jeśli są duże przepoławiamy je. Całość zalewamy tężejącą już
galaretką i wstawiamy do lodówki.Smacznego!