ßßß




Składniki na biszkopt (blacha o wymiarach 30 cm x 25 cm):4 jajka klasy M (w temperaturze pokojowej)3/4 szklanki mąki pszennej tortowej1/2 szklanki cukruszczypta soli1 łyżeczka proszku do pieczeniaSkładniki na krem:250 ml śmietany kremówki 30-36%2 łyżki serka mascarpone2 łyżki cukru pudruDodatkowo:ok. 1 kg truskawek2 truskawkowe galaretki800 ml gorącej wodyWykonanie biszkopt:Do mniejszej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Suche składniki mieszamy i odstawiamy.Białka oddzielamy od żółtek, przekładamy do większej miski i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo dosypujemy cukier i wrzucamy po jednym żółtku, cały czas miksując. Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując dodajemy w dwóch partiach suche składniki. Puszyste ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Galaretkę przesypujemy do miski, zalewamy gorącą wodą i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Wykonanie krem:Do wysokiego naczynia przelewamy śmietanę i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Gdy śmietana się ładnie ubije dodajemy cukier puder, miksujemy i dodajemy serek mascarpone. Łączymy wszystkie składniki dokładnie, ale nie miksujemy zbyt długo, aby śmietana się nie zważyła.Truskawki myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy.Biszkopt smarujemy kremem, rozkładamy truskawki, jeśli są duże przepoławiamy je. Całość zalewamy tężejącą już galaretką i wstawiamy do lodówki.Smacznego!