ßßß Cookit - przepis na Biszkopt z truskawkami i galaretką

Biszkopt z truskawkami i galaretką

nazwa

Wykonanie

Sezon na truskawki w pełni! Polecam klasyczną truskawkową kostkę, która za pewne nie raz gości na Waszych stołach w tym okresie. U mnie także :-), w jak najbardziej klasycznej wersji, czyli puszysty biszkopt posmarowany śmietankowym kremem, na wierzchu świeże, słodkie truskawki w czerwonej galaretce. Pycha!
Składniki na biszkopt (blacha o wymiarach 30 cm x 25 cm):
4 jajka klasy M (w temperaturze pokojowej)
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
250 ml śmietany kremówki 30-36%
2 łyżki serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
ok. 1 kg truskawek
2 truskawkowe galaretki
800 ml gorącej wody
Wykonanie biszkopt:
Do mniejszej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Suche składniki mieszamy i odstawiamy.
Białka oddzielamy od żółtek, przekładamy do większej miski i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo dosypujemy cukier i wrzucamy po jednym żółtku, cały czas miksując. Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując dodajemy w dwóch partiach suche składniki. Puszyste ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Galaretkę przesypujemy do miski, zalewamy gorącą wodą i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Wykonanie krem:
Do wysokiego naczynia przelewamy śmietanę i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Gdy śmietana się ładnie ubije dodajemy cukier puder, miksujemy i dodajemy serek mascarpone. Łączymy wszystkie składniki dokładnie, ale nie miksujemy zbyt długo, aby śmietana się nie zważyła.
Truskawki myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy.
Biszkopt smarujemy kremem, rozkładamy truskawki, jeśli są duże przepoławiamy je. Całość zalewamy tężejącą już galaretką i wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/biszkopt-z-truskawkami-i-galaretka