ßßß
Biszkopt z kremem mascarpone i musem rabarbarowo-truskawkowymSkładniki:BISZKOPT2 jajka2 łyżki cukru6 łyżek mąki pszennej1 łyżka zimnej wodyszczypta soli0,5 łyżeczki proszku do pieczeniaKREM MASCARPONE250g mascarpone150g śmietanki 30%3 łyżki cukru pudruMUS RABARBAROWO-TRUSKAWKOWY300g czerwonych łodyg rabarbaru100ml wody50g cukru1 opakowanie galaretki truskawkowej250ml gorącej wodyokoło 10 dużych truskawekPONCZ (KOMPOT) RABARBAROWY1 łodyga rabarbaru1-2 łyżki cukruwoda
Wykonanie:BISZKOPT- składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową- białka oddzielone od żółtek ubić na sztywno ze szczyptą soli- do piany dodać cukier, nadal ubijając- stopniowo dodać żółtka oraz łyżkę wody, krótko zmiksować na niewielkich obrotach- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, powoli dosypywać do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką do połączenia się składników- ciasto przelać do tortownicy wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia (boków formy nie wykładamy papierem ani nie smarujemy), piec w 180 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka- biszkopt studzić w wyłączonym piekarniku- ostygnięty biszkopt wykroić nożem z tortownicy, zdjąć papier ze spodu
PONCZ RABARBAROWY- oczyszczony rabarbar pokroić na kawałki, zasypać cukrem, zalać taką ilością wody, by sięgała ponad kawałki, gotować na małym ogniu 5-10 minut pilnując, by rabarbar nie rozpadł się, a woda nie wyparowała- ugotowany kompot odcedzić, pozostawić do ostygnięciaKREM MASCARPONE- zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać zimne mascarpone i cukier, krótko miksować do połączenia się składników - powstały krem powinien być bardzo gęsty- odłożyć 3 łyżki masy mascarpone- biszkopt ponownie włożyć do tortownicy (tym razem możemy wyłożyć ją papierem), nasączyć ponczem według uznania (u mnie około 1/4 szklanki)- na biszkopt wyłożyć masę mascarpone, wyrównać i schłodzić
MUS RABARBAROWO-TRUSKAWKOWY- rabarbar oczyścić (nie obierać ze skórki), pokroić na drobną kostkę (można dodać rabarbar powstały z gotowania kompotu), zalać wodą, dosypać cukier i gotować na małym ogniu cały czas mieszając do momentu zgęstnienia musu i odparowania wody- mus rabarbarowy pozostawić do ostygnięcia- galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody (czyli połowie wymaganej na opakowaniu ilości), pozostawić do ostygnięcia- do ostygniętego musu dodać pozostawiony krem mascarpone, wymieszać, dodać zimną (ale ciągle płynną) galaretkę, wymieszać dokładnie i pozostawić do lekkiego zgęstnienia- ciasto wyjąć z lodówki, połowę truskawek oczyścić, przekroić na pół i poukładać w odstępach na kremie mascarpone, lekko zanurzając je w masie- na truskawki wylać mus rabarbarowo-truskawkowy, całość wstawić ponownie do lodówki i schłodzić do zastygnięcia musu (1-2 godziny)- przed podaniem wierzch udekorować połówkami truskawek
Biszkopt ze swoją kolorystyką bardzo ładnie prezentuje się na talerzu i ładnie udekorowany z powodzeniem może zostać podany jako torcik na specjalną okazję, zwłaszcza w sezonie letnim. Ze względu na obecność kremu, musu oraz świeżych owoców, ciasto należy przechowywać w lodówce.