Wykonanie
Sezon na
rabarbar w pełni i w najbliższym czasie na blogu pojawi się sporo przepisów z jego wykorzystaniem, ponieważ jestem wielką fanką tych kwaskowatych czerwono-zielonych łodyg. Dziś zaprezentuję Wam lekki
biszkopt z kremem
mascarpone i musem
rabarbarowo-
truskawkowym. Osoby, które nie przepadają za kwaśnym smakiem
rabarbaru, niech się nie zrażają nazwą musu, gdyż obecność
rabarbaru uzupełnia dodatek
galaretki truskawkowej i finalnie smak tych ostatnich
owoców dominuje w musie.
Biszkopt został nasączony kompotem z
rabarbaru, jeśli lubicie tradycyjny poncz (
woda z sokiem cytryny i
cukrem czy
alkohol), nic nie stoi na przeszkodzie, żeby go zastosować. Ja osobiście nie przepadam za mocnym nasączaniem
biszkoptu, więc smak delikatnego kompotu idealnie wpasował się w mój gust.
Biszkopt został upieczony w tortownicy o średnicy 18cm i w niej przygotowałam ciasto.
Biszkopt z kremem
mascarpone i musem
rabarbarowo-
truskawkowymSkładniki:
BISZKOPT2
jajka2 łyżki
cukru6 łyżek
mąki pszennej1 łyżka zimnej
wodyszczypta
soli0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaKREM
MASCARPONE250g
mascarpone150g
śmietanki 30%3 łyżki
cukru pudruMUS
RABARBAROWO-
TRUSKAWKOWY300g czerwonych łodyg
rabarbaru100ml
wody50g
cukru1 opakowanie
galaretki truskawkowej250ml gorącej
wodyokoło 10 dużych
truskawekPONCZ (KOMPOT)
RABARBAROWY1 łodyga
rabarbaru1-2 łyżki
cukruwodaWykonanie:
BISZKOPT- składniki na
biszkopt powinny
mieć temperaturę pokojową-
białka oddzielone od
żółtek ubić na sztywno ze szczyptą
soli- do piany dodać
cukier, nadal ubijając- stopniowo dodać
żółtka oraz łyżkę
wody, krótko zmiksować na niewielkich obrotach-
mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, powoli dosypywać do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką do połączenia się składników- ciasto przelać do tortownicy wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia (
boków formy nie wykładamy papierem ani nie smarujemy), piec w 180 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka-
biszkopt studzić w wyłączonym piekarniku- ostygnięty
biszkopt wykroić nożem z tortownicy, zdjąć papier ze
spoduPONCZ
RABARBAROWY- oczyszczony
rabarbar pokroić na kawałki, zasypać
cukrem, zalać taką ilością
wody, by sięgała ponad kawałki, gotować na małym ogniu 5-10 minut pilnując, by
rabarbar nie rozpadł się, a
woda nie wyparowała- ugotowany kompot odcedzić, pozostawić do ostygnięciaKREM
MASCARPONE- zimną
śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać zimne
mascarpone i
cukier, krótko miksować do połączenia się składników - powstały krem powinien być bardzo gęsty- odłożyć 3 łyżki masy
mascarpone-
biszkopt ponownie włożyć do tortownicy (tym razem możemy wyłożyć ją papierem), nasączyć ponczem według uznania (u mnie około 1/4 szklanki)- na
biszkopt wyłożyć masę
mascarpone, wyrównać i schłodzić
MUS
RABARBAROWO-
TRUSKAWKOWY-
rabarbar oczyścić (nie obierać ze skórki), pokroić na drobną kostkę (można dodać
rabarbar powstały z gotowania kompotu), zalać
wodą, dosypać
cukier i gotować na małym ogniu cały czas mieszając do momentu zgęstnienia musu i odparowania
wody- mus
rabarbarowy pozostawić do ostygnięcia-
galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej
wody (czyli połowie wymaganej na opakowaniu ilości), pozostawić do ostygnięcia- do ostygniętego musu dodać pozostawiony krem
mascarpone, wymieszać, dodać zimną (ale ciągle płynną)
galaretkę, wymieszać dokładnie i pozostawić do lekkiego zgęstnienia- ciasto wyjąć z lodówki, połowę
truskawek oczyścić, przekroić na pół i poukładać w odstępach na kremie
mascarpone, lekko zanurzając je w
masie- na
truskawki wylać mus
rabarbarowo-
truskawkowy, całość wstawić ponownie do lodówki i schłodzić do zastygnięcia musu (1-2 godziny)- przed podaniem wierzch udekorować połówkami
truskawekBiszkopt ze swoją kolorystyką bardzo ładnie prezentuje się na talerzu i ładnie udekorowany z powodzeniem może zostać podany jako torcik na specjalną okazję, zwłaszcza w sezonie letnim. Ze względu na obecność kremu, musu oraz świeżych
owoców, ciasto należy przechowywać w lodówce.