ßßß Cookit - przepis na BISZKOPT

BISZKOPT

nazwa

Wykonanie

Sezon na rabarbar w pełni i w najbliższym czasie na blogu pojawi się sporo przepisów z jego wykorzystaniem, ponieważ jestem wielką fanką tych kwaskowatych czerwono-zielonych łodyg. Dziś zaprezentuję Wam lekki biszkopt z kremem mascarpone i musem rabarbarowo-truskawkowym. Osoby, które nie przepadają za kwaśnym smakiem rabarbaru, niech się nie zrażają nazwą musu, gdyż obecność rabarbaru uzupełnia dodatek galaretki truskawkowej i finalnie smak tych ostatnich owoców dominuje w musie.
Biszkopt został nasączony kompotem z rabarbaru, jeśli lubicie tradycyjny poncz (woda z sokiem cytryny i cukrem czy alkohol), nic nie stoi na przeszkodzie, żeby go zastosować. Ja osobiście nie przepadam za mocnym nasączaniem biszkoptu, więc smak delikatnego kompotu idealnie wpasował się w mój gust.
Biszkopt został upieczony w tortownicy o średnicy 18cm i w niej przygotowałam ciasto.
Biszkopt z kremem mascarpone i musem rabarbarowo-truskawkowym
Składniki:
BISZKOPT
2 jajka
2 łyżki cukru
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżka zimnej wody
szczypta soli
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM MASCARPONE
250g mascarpone
150g śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
MUS RABARBAROWO-TRUSKAWKOWY
300g czerwonych łodyg rabarbaru
100ml wody
50g cukru
1 opakowanie galaretki truskawkowej
250ml gorącej wody
około 10 dużych truskawek
PONCZ (KOMPOT) RABARBAROWY
1 łodyga rabarbaru
1-2 łyżki cukru
woda
Wykonanie:
BISZKOPT
- składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową
- białka oddzielone od żółtek ubić na sztywno ze szczyptą soli
- do piany dodać cukier, nadal ubijając
- stopniowo dodać żółtka oraz łyżkę wody, krótko zmiksować na niewielkich obrotach
- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, powoli dosypywać do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką do połączenia się składników
- ciasto przelać do tortownicy wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia (boków formy nie wykładamy papierem ani nie smarujemy), piec w 180 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka
- biszkopt studzić w wyłączonym piekarniku
- ostygnięty biszkopt wykroić nożem z tortownicy, zdjąć papier ze spodu
PONCZ RABARBAROWY
- oczyszczony rabarbar pokroić na kawałki, zasypać cukrem, zalać taką ilością wody, by sięgała ponad kawałki, gotować na małym ogniu 5-10 minut pilnując, by rabarbar nie rozpadł się, a woda nie wyparowała
- ugotowany kompot odcedzić, pozostawić do ostygnięcia
KREM MASCARPONE
- zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać zimne mascarpone i cukier, krótko miksować do połączenia się składników - powstały krem powinien być bardzo gęsty
- odłożyć 3 łyżki masy mascarpone
- biszkopt ponownie włożyć do tortownicy (tym razem możemy wyłożyć ją papierem), nasączyć ponczem według uznania (u mnie około 1/4 szklanki)
- na biszkopt wyłożyć masę mascarpone, wyrównać i schłodzić
MUS RABARBAROWO-TRUSKAWKOWY
- rabarbar oczyścić (nie obierać ze skórki), pokroić na drobną kostkę (można dodać rabarbar powstały z gotowania kompotu), zalać wodą, dosypać cukier i gotować na małym ogniu cały czas mieszając do momentu zgęstnienia musu i odparowania wody
- mus rabarbarowy pozostawić do ostygnięcia
- galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody (czyli połowie wymaganej na opakowaniu ilości), pozostawić do ostygnięcia
- do ostygniętego musu dodać pozostawiony krem mascarpone, wymieszać, dodać zimną (ale ciągle płynną) galaretkę, wymieszać dokładnie i pozostawić do lekkiego zgęstnienia
- ciasto wyjąć z lodówki, połowę truskawek oczyścić, przekroić na pół i poukładać w odstępach na kremie mascarpone, lekko zanurzając je w masie
- na truskawki wylać mus rabarbarowo-truskawkowy, całość wstawić ponownie do lodówki i schłodzić do zastygnięcia musu (1-2 godziny)
- przed podaniem wierzch udekorować połówkami truskawek
Biszkopt ze swoją kolorystyką bardzo ładnie prezentuje się na talerzu i ładnie udekorowany z powodzeniem może zostać podany jako torcik na specjalną okazję, zwłaszcza w sezonie letnim. Ze względu na obecność kremu, musu oraz świeżych owoców, ciasto należy przechowywać w lodówce.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/05/biszkopt-z-kremem-mascarpone-i-musem_10.html