Wykonanie
Rolada powstała na prośbę dzieci :-). Delikatny
biszkopt,
galaretka i świeże
owoce - zjadły ją w tempie ekspresowym. Bardzo prosta lecz jakże smaczna! Polecam :-).Składniki na
biszkopt:3 duże
jajkaszczypta
soli50 g drobnego
cukru do wypieków3,5 łyżki
mąki pszennej np. tortowej2 łyżki
skrobi ziemniaczanej1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i
skrobię wymieszać z
proszkiem do pieczenia, przesiać, odłożyć.
Białka oddzielić od
żółtek, umieścić w misie miksera i ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Dosypywać
cukier, łyżka po łyżce, stopniowo, cały czas miksując. Dodać
żółtka, nadal ubijając. Wsypać przesiane
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać.Blachę o wymiarach 33 x 26 cm wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę
biszkoptową, wyrównać szpatułką. Piec około 8 minut w temperaturze 190ºC.W międzyczasie ściereczkę kuchenną (lnianą) oprószyć
cukrem pudrem (lub
cukrem waniliowym). Położyć na nią upieczoną, gorącą roladę (wierzchem do ściereczki i natychmiast zdjąć papier z góry). Następnie szybko zwinąć razem z ręczniczkiem (zaczynając zwijanie od krótszego
boku), odłożyć do wystudzenia. Należy to zrobić
póki biszkopt jest jeszcze ciepły, wystudzony
biszkopt mógłby popękać.Ponadto:1
galaretka truskawkowa (opakowanie na 500 ml
wody)kilkanaście małych
truskawek, odszypułkowanych
Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości
wody niż instrukcja na opakowaniu - 400 ml. Odstawić do przestudzenia następnie włożyć do lodówki do stężenia. Nie powinna stężeć całkowicie, ale nie może już być płynna (wsiąkłaby w
biszkopt).Ciasto
biszkoptowe odwinąć ze ściereczki. Wyłożyć na nie warstwę
galaretki, następnie zaraz przy krótszym
boku poukładać rząd
truskawek, jedna obok drugiej. Zwinąć z taki sam sposób jak była zwinięta z ręczniczkiem - zaczynając od krótszego
boku. Zwiniętą roladę odłożyć na paterę i schłodzić w lodówce przez 4 godziny.Wyjąć, oprószyć
cukrem pudrem, kroić po skosie i podawać.Smacznego :-).