ßßß
Rolada powstała na prośbę dzieci :-). Delikatny biszkopt, galaretka i świeże owoce - zjadły ją w tempie ekspresowym. Bardzo prosta lecz jakże smaczna! Polecam :-).Składniki na biszkopt:3 duże jajkaszczypta soli50 g drobnego cukru do wypieków3,5 łyżki mąki pszennej np. tortowej2 łyżki skrobi ziemniaczanej1/4 łyżeczki proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i skrobię wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, odłożyć.Białka oddzielić od żółtek, umieścić w misie miksera i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dosypywać cukier, łyżka po łyżce, stopniowo, cały czas miksując. Dodać żółtka, nadal ubijając. Wsypać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać.Blachę o wymiarach 33 x 26 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę biszkoptową, wyrównać szpatułką. Piec około 8 minut w temperaturze 190ºC.W międzyczasie ściereczkę kuchenną (lnianą) oprószyć cukrem pudrem (lub cukrem waniliowym). Położyć na nią upieczoną, gorącą roladę (wierzchem do ściereczki i natychmiast zdjąć papier z góry). Następnie szybko zwinąć razem z ręczniczkiem (zaczynając zwijanie od krótszego boku), odłożyć do wystudzenia. Należy to zrobić póki biszkopt jest jeszcze ciepły, wystudzony biszkopt mógłby popękać.Ponadto:1 galaretka truskawkowa (opakowanie na 500 ml wody)kilkanaście małych truskawek, odszypułkowanychGalaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody niż instrukcja na opakowaniu - 400 ml. Odstawić do przestudzenia następnie włożyć do lodówki do stężenia. Nie powinna stężeć całkowicie, ale nie może już być płynna (wsiąkłaby w biszkopt).Ciasto biszkoptowe odwinąć ze ściereczki. Wyłożyć na nie warstwę galaretki, następnie zaraz przy krótszym boku poukładać rząd truskawek, jedna obok drugiej. Zwinąć z taki sam sposób jak była zwinięta z ręczniczkiem - zaczynając od krótszego boku. Zwiniętą roladę odłożyć na paterę i schłodzić w lodówce przez 4 godziny.Wyjąć, oprószyć cukrem pudrem, kroić po skosie i podawać.Smacznego :-).