Wykonanie
Sezon
truskawkowy w pełni. Ogromnie się cieszę, że można już kupić smaczne
truskawki. Dla mnie to ciasto jest symbolem lata :) Łatwe w przygotowaniu, wymaga jedynie czasu, by
galaretka stężała. Ciasto można dowolnie modyfikować: 3 paczki
galaretki zamiast 2 (grubsza warstwa
galaretki), pod
truskawki można dać ulubiony
dżem.
Biszkopt można przełożyć
bitą śmietaną,
mascarpone, kremem. Ja jestem fanką prostoty :)SKŁADNIKI: (duża blacha)6
jajek1.5 szklanki
cukru1.5 łyżeczki
proszku do pieczenia0.75 szklanki
mąki pszennej0.75 szklanki
mąki ziemniaczanej0.5 kg
truskawek2
galaretki truskawkoweBiałka ubić na sztywną pianę, dalej ubijając dodawać stopniowo
cukier. Następnie dodać po 1
żółtku.
Mąki i
proszek do pieczenia wymieszać, przesiać. Do masy wmieszać stopniowo
mąkę.Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 175 C (termoobieg) około 30 minut.Ciasto wystudzić. Na
biszkopt wyłożyć umyte, przekrojone
truskawki. Zalać tężejącą
galaretką (przygotowaną wcześniej zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Ciasto odstawić do lodówki, aż
galaretka całkiem stężeje.SMACZNEGO :)