Wykonanie
Lekkie ciasto bez ciężkich i tłustych kremów, uwielbiamy je :)
3
jaja4 łyżki
cukru2 kopiaste łyżki
mąki pszennej tortowej1 łyżka
mąki ziemniaczanej0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukru waniliowego0,5 kg
truskawek2
galaretki truskawkowe lub proporcje na kwadratową blaszkę o
boku 25 cm:4
jaja4 kopiaste łyżki
mąki pszennej tortowej0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia4,5 łyżki
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego0,8 kg
truskawek3
galaretki truskawkowe + 1,2 litra wrzątku
Białka ubić z
cukrem i
cukrem waniliowym (dodanymi pod koniec miksowania
białek) na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej
kaszą manną tortownicy o średnicy 22 cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić.Na ostudzonym cieście poukładać
truskawki, zalać tężejącymi
galaretkami rozpuszczonymi w 0,8 litra
wody, wstawić do lodówki do zastygnięcia.