ßßß
Cookit - przepis na BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI
Składniki
Mąka pszenna
Mąka ziemniaczana
Proszek do pieczenia
Cukier waniliowy
Galaretka truskawkowa
Budyń waniliowy
Mleko
Masło
Truskawka
Biszkopty
Jajko
Cukier
Wykonanie
W sezonie
truskawkowym
nie sposób nie zrobić
biszkoptu
z
truskawkami
:SKŁADNIKI:ciasto:6
jajek
1 szklanka
cukru
3/4 szklanki
mąki pszennej
3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
cukier waniliowy
galaretka
:70 dag
truskawek
2 opakowania
galaretki truskawkowej
masa budyniowa:1
budyń waniliowy
(z
cukrem
)1/2 l
mleka
10 dag
masła
Zrobić
biszkopt
: oddzielić
białka
od
żółtek
,
białka
ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier
. Nie przerywając ubijania dodawać po jednym
żółtka
na przemian z
mąkami
i proszkiem.
Biszkopt
wyłożyć na blachę (prostokątną lub tortownicę), wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni C na ok.30 minut. Ostudzić. 1/3
truskawek
(umytych i wyszypułkowanych) zmiksować. 1
galaretkę
rozpuścić w 1 szklance
wody
. Gdy ostygnie - połączyć z
truskawkami
. Przygotować drugą
galaretkę
- zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotować
budyń
- zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Masło
utrzeć mikserem na jednolitą masę i, cały czas miksując, dodawać po łyżce zimny
budyń
. Na
biszkopt
wyłożyć masę budyniową. Na
budyń
wyłożyć zastygającą
galaretkę
z
truskawkami
. Wstawić do lodówki. Gdy stężeje, obłożyć
truskawkami
i zalać drugą
galaretką
. Odstawić do zastygnięcia.Przed wyłożeniem masy budyniowej, można
biszkopt
napączować np.
herbatą
.
Źródło:
http://dobraksiazkakucharska.blogspot.com/2013/06/biszkopt-z-truskawkami.html
Przepisy powiązane
Torcik z truskawkami
Torcik z truskawkami
Torcik z truskawkami
Torcik z truskawkami
Torcik z truskawkami
Składniki powiązane (0)